“Ботевци” честват Международния ден на Франкофонията

Гърлено „Р“, носови гласни, лиезони, ударение върху последната сричка, апострофи. Мелодия, която се лее от клавишите на пиано, от струните на китара, от лъка на цигулка и разбира се уникалното звучене на акордеона. Нежност, мекота и музика, много музика. Официално френският език е езикът на любовта, на ООН, на Европа, на НАТО, на Олипийските игри, на Червения кръст, на дипломацията, на модата, на колоезденето, на пощите, на Международното бюро по труда, на изкуството, на гастрономията и той е изборът на общо 101 възпитаници на езиковата гимназия, които с много вълнение и трепет цяла седмица подготвяха своите изяви за сцената на Франкофонията.

В ГПЧЕ „Христо Ботев”  за поредна година бе отбелязан 20 март – деня на Френската култура. Шансони, ухание на кулинарни специалитети, мода и грим и още безброй изненади завладяха сърцата на присъстващите на празника – „20 години  Франкофония“.  На тържеството учениците, изучаващи френски език, избраха по впечатляващ и интелигентен начин да представят френската култура,език и традиции.

 Със самочувствие осмокласниците Виктор Тодоров и Субай Ибрям презентираха три от най-големите области във Франция, известни със своята архитектура, култура и природни забележителности.

Десетокласничката Рукие Вели поздрави всички присъстващи с песента „Детски спомен”.

Франсоа и Франсоаз са лицата – символи на Френската република, а сред номинираните за титлата ученици бяха представилите се успешно на изпита за придобиване  на френска езикова диплома DELF/DALF - Сабрие Халил, Шермин Мюмюн и Джунает Сюлейман от 11клас, Айше Исмаил и Мелис Сунай от 10клас.Успехите в овладяването на френския език достигат до най-трудно и отговорно състезание – националната олимпиада. Както всяка година на национална олимпиада по френски език Кърджали се представя с ботевци. Тази година конкуренцията пребориха Мелис Мехмед от 10 клас и Гюлджан Ибрям от 9 клас. За отличните постижения на учениците заслуга имат техните преподаватели по френски език Цонка Пашалиева, Маргарита Чобанова, Мила Кулова, които мотивират учениците си и им създават условия за приодобиване на конкурентни знания. Под тяхно ръководство те взеха участие през месец март в маратон по писане – национално състезание по френски език между всички езикови гимназии в страната, организирано от Френския културен институт и Посолството на република Франция. На  него достойно се представиха 11 ученици, участващи в група по проект „С грижа за всеки ученик“ за работа с изявени ученици по езика. Те премериха сили с връстници от различни държави, пишейки съчинение на тема, провокираща креативно мислене и отлично владеене на езика. За пореден път с това си участие възпитаниците на езиковата гимназия доказаха, че френския език не е за подценяване и той им дава отлични възможности за реализация.  Наред с изучавания от тях  английски език те се котират на първо място на пазара на труда.

 На франкофонския празник възпитаниците на френските паралелки представиха своя талант и в сферата на изкуството Дванадесетокласничките Карина и Виктория изненадаха приятно гостите с френско-английската песен „Антигерой”, а осем момичета от осми клас драматизираха стихотворението на Жак Превер „Сутрешна закуска”. Кафе с мляко и захар, малка сребърна лъжичка, цигарен дим, шапка, шлифер и… самота. Това бяха само част  от оригиналните творчески решения на младите франкофони. За да разсее тъжните емоции, Рукие Вели от десети клас поздрави присъстващите с песните „Човек никога не забравя” и „Аз искам”.

Мода, козметика, грим, прическа… Естествено, че Франция е страната, която е водеща е света на модата, стила и красотата. За всички ценители, младите франкофони направиха демонстрация за грим и прическа. Виктория Янкова и Василена Димитрова от 10 клас разкриха тайните на различните техники за гримиране, а градусът на емоциите стигна до точката на кипене, когато бе обявено началото на конкурса за малка черна рокля, провокиран от символа в дизайнерството Коко Шанел.

Членовете на ателие „Френска кухня” по проект „Успех” подготвиха изискан коктейл с хапки и френски сирена, като демонстрираха своите майсторски кулинарни умения.

           След празничния ден предстоят нови предизвикателства и изненади. Франкофоните ще участват в Международния фестивал на френския театър с пиесата „Гърбушкото” по романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица”. Надяваме се отново да спечелят награда за оригиналната си актьорска игра.

 Йорданка Чавдарова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини