11 °C

ФИ.КОМ 6

“Ян Бибиян” спечели безвъзмездна финансова помощ

С „Ден на отворените врати” стартираха дейностите по проект „Подавам ти ръка” на ОДЗ „Ян Бибиян” – гр. Кърджали. Детското заведение спечели безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Европейски социален фонд 2007-2013, Схема BG051PO001-4.1.05 “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”. Децата от ОДЗ „Ян Бибиян” – гр. Кърджали в продължение на 10 месеца ще се занимават с разнообразни дейности, които целят по-добро усвояване на български език, придобиване на социални умения за коопериране с връстници и с възрастни, развитие на индивидуалните заложби и интереси. С новопридобитите знания и умения децата по-лесно и сполучливо ще се справят с адаптацията в учебната среда в детското заведение, а по-късно и в училище.
За повишаване на мотивацията за учене у децата от етническите малцинства се използват средствата на изкуството и в непринудена обстановка се създава среда, стимулираща общуване и творчество. В шест детски ателиета ще бъдат осъществявани допълнителни дейности за надграждане и разширяване на опита на децата. В ателие „Весели багри” с четка, молив и боички те ще претворяват света около себе си. Не са забравени и вдъхновяващите герои, които ще оживяват в ателие „Приказно вълшебство”. „Вокално студио ЯН БИБИЯН” ще потопи децата в света на етнокултурното разнообразие с ритъм и танц. Природата и креативността се срещат в ателие „Сръчни ръце”, където децата ще развиват умения за приложна дейност. Най-големите от участниците ще се подготвят за новата си роля като ученици в ателие „Нашето малко училище”. В ателие „Омайна реч“ са заложени и индивидуални логопедични занимания с деца с трудности в езиково-говорното развитие. Предвиждат се публични изяви на децата, посещаващи творческите ателиета – концерти, представления, изложби. Тяхната цел е да се пречупят негативните стереотипни представи сред обществеността за липсата на умения и способности у децата от етническите малцинства. В срещите си с деца от други детски заведение те ще се научат да приемат различието като естествен факт от действителността без да влагат негативно отношение, ще се стремят да разберат етно-културното разнообразие, а не да го отрекат.
Благодарение на спечелената сума, възлизаща на обща стойност 140 741,74 лв., материалната база в ОДЗ „Ян Бибиян” – гр. Кърджали ще бъде обогатена с техническо оборудване. Новите цветни играчки от естествени материали, голямият брой детски книги, постери, учебни книги и тренировъчни тетрадки ще обогатяват представите на децата за света. За тази цел ще бъдат организирани посещения на културни мероприятия и местни природни и исторически забележителности.
Обогатяването на дидактичния фонд е предпоставка за по-добра ефективност на учителския труд, но спецификата на мултикултурната и разноезична среда, която се формира в детските групи, налага нуждата от допълнителна подготовка на педагозите. Предвидени са няколко обучения.
Родителите на всички деца възпитаници на ОДЗ „Ян Бибиян“ – гр. Кърджали са другите дейни участници и сътрудници в дейностите по проекта – спортни празници, екологични инициативи, походи. Тяхната лична ангажираност в процеса на обучение на децата ще затвърди представата за образованието като задължителна предпоставка за успешното включване в обществото.
Добрите практики, усвоени по време на изпълнението на проекта, ще бъдат събрани и представени в помагало «Пъстър свят», разработено от ръководителите на творческите ателиета. ОДЗ „Ян Бибиян” – гр. Кърджали цели с този проект да се утвърди като притегателно място за отглеждане, възпитание и обучение на децата, в тяхното малко царство за игра.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини