Металурзите с ултиматум към инвеститора в ОЦК

Протестиращите металурзи от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали отправиха днес ултиматум към новия собственик „Хармони 2012” до петък да се срещнат и да отговорят на въпросите им за съдбата на безработните, предаде кореспондентът на БГНЕС. Ако до края на седмицата никой от фирмата не дойде при нас да ни каже кога производствата се възобновяват и колко работници ще бъдат отново наети, или поне не определят скорошна дата за среща, преминаваме към радикални действия, в това число и блокади, заяви водачът на бунтуващите се инж. Стефан Атанасов. Той уточни, че ще бъдат блокирани както входът на завода, така и улици, и кръстовища.

Подобни блокади затрудняваха движението в продължение на месеци през миналата година след 1 март. Вече бившият премиер Бойко Борисов няколко пъти пристигаше с министри и обещаваше възкресение за металургичното предприятие, затънало в неимоверно тежки дългове към кредиторите и работниците. От едно подобно посещение датира и крилатата му фраза „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”. В средата на септември Борисов доведе в Кърджали новите инвеститори от прясно регистрираната фирма „Хармони 2012”, близка до ПИБ. Тогава представителите й публично обещаха скоростен рестарт и модернизация на производствените мощности. Нищо от това не е факт, няма и известия до местните власти.

На протеста днес обаче се появиха около 50 души, които роптаеха, че все още по сметките им няма постъпили суми от съдебния изпълнител Росен Сираков. Служителите в кантората обработват по 50-60 изпълнителни дела на ден, общо преписките са 763. Освен умората и напрежението от дългото чакане на закъснелите с година заплати, металурзите вече негодуват и заради липсата на работа. Колегите им, които вече са получили дължимите им суми, не дойдоха на площада пред паметника на Васил Левски.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини