EVN готви законови мерки срещу България

Австрийският енергиен холдинг EVN обяви, че ще предприеме законови мерки срещу България, ако не успее да договори отстъпки в спора за цената на електроенергията, който според компанията й е коствал загуби в размер на 66 млн. долара, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТВ.Компанията вече официално е предупредила България, че ще започне процедура пред международния арбитражен съд, за да защити инвестициите си, ако не бъде постигнато споразумение в следващите три до шест месеца.EVN има ангажимент да закупува слънчева електроенергия в България на цени, по-високи от пазарните. Енергийният регулатор в страната намали цените за бита след масови протести срещу високите суми и ниското равнище на живот, коментира агенцията.„Тези действия намаляват постъпленията от продажба на електроенергия”, се казва в комюнике на EVN, една-трета от чийто приходи идват от Източна Европа и предимно от България.Компанията твърди, че покупките на слънчева електроенергия са й стрували 100 млн. лева (66 млн. долара) от юли 2012 г. насам и ще й струват допълнителни 40 млн. лева през следващите три месеца.

По-рано във вторник EVN България обяви, че ще внесе искане до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за незабавно преразглеждане на цените на електрическата енергия от 1 април до 30 юни 2013 г.

Причина за сигнала е определеният механизъм за компенсиране на изкупуването на енергия, произведена от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), който води до загуба на капитала на дружеството и до дестабилизиране на електроенергийната система като цяло.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини