Местан: Кой взе парите за бедствия

Вярно ли е, че бившият шеф на комисията за бедствия и аварии Цветан Цветанов вече е разпределил към общините на ГЕРБ 70% от планираните средства за 2013 година, макар да сме в третия месец на годината. Този неудобен въпрос ще зададе на премиера днес лидерът на ДПС Лютви Местан. Двамата ще се видят в Министерския съвет като част от поредицата срещи на новия премиер с лидери на партии. Правителствената пресслужба първо съобщи, че Райков и Местан ще разговарят вчера, но в късните часове на съботната вечер срещата им беше пренасочена за днес. 

„Ами ако страната я сполети голямо бедствие в оставащите десет месеца. Очевидно последна грижа на ГЕРБ и Цветанов не е държавата, партийният интерес е водещ. Заредени са изглежда с пари кметовете, за да се фукат пред избирателите си“, коментира гневен Местан пред БНР. Проблемът с парите за бедствията изскочи след мощните ураганни ветрове в Габровско, които предизвикаха много щети. Проливни дъждове в Родопите пък напълниха застрашително язовирите и заплашват с нови бедствия.

ДПС управляваше парите за бедствия по време на тройната коалиция и има експертен поглед към темата. Вчера бившият министър Емел Етем обясни, че не се е запознала в детайли с двата протокола на междуправителствената комисия по бедствия. Според публикуваните документи на 11 февруари комисията под ръководството на Цветан Цветанов е раздала 38,7 млн. лв, а на 26 февруари - още 6,8 млн. лв.    

Местан разкри още, че са готови да питат премиера и за други „бомби със закъснител“ на кабинета „Борисов“. Той ще зададе въпрос на Райков дали вече е направил справката за състоянието на финансите. 

Изборният резултат до голяма степен ще зависи от това дали вотът ще бъде честен, а не манипулиран, каза още Местан. Той подкрепи искането на Сергей Станишев за незабавна чистка на заместник-министрите и членовете на политическите кабинети в министерствата. Настоява Райков да издаде заповед държавните служители да не се занимават с пропаганда.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини