Кукери гонят злото от училище „Св.Св.Кирил и Методий”

По проект ,,Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” на Министерството на образованието, младежта и науката, съфинансиран от ЕСФ по ОП ,,Развитие на човешките ресурси” в ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали са обхванати 200 ученика от І-ви до V-ти клас.

В заниманията по интереси учениците от ІІІ„а” клас, под ръководството на възпитателя  Димитрина  Джелепова,  проучиха как е запазен в различните краища на България кукерският обичай. Децата с огромно желание изработиха своите кукерски маски и костюми, като се стараеха да бъдат по-интересни и страшни, за да прогонят злото. В трескавата подготовка се включиха  с голямо желание и родителите.Бабите отвориха старите скринове и  извадиха кожуси и кожени елеци, дядовците свалиха чановете от домашните животни.Всички се надпреварваха, кой ще бъде с по- оригинален костюм!

Рано сутринта  сградата на ОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” бе огласена от звуците на чанове и хлопки.Водени от класния си ръководител  Николина Делчева, третокласниците, облечени като кукери, обикаляха по коридорите и стаите и с ритуален танц показваха обредното гонене на буболечки, змии и гущери от дупките им, което съпровожда   народното вярване, че слънцето се обръща към лятото. Кукерският обичай е свързан с църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Заговезни.

Той се отбелязва 7 седмици преди Великден / тази година на 17 март/

и поставя началото на най-продължителния пост през годината.

Учениците бяха научили много за обредите и вярванията, свързани  с този празник. Те показаха как се взема прошка на по-младите от по-старите. Особено щастливи бяха децата от първи клас, които участваха в обичая ,,хамкане”. Учителят по религия Хараламбий  Кузманов завъртя, завързаното на червен конец, яйце. Децата се надпреварваха, кой ще го докосне поне със зъбче, защото, който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Водещите на празника пренесоха публиката в тайнствения свят на чудото- наречено кукери. Тази традиция, преминала през вековете, е запазена и до днес. На Заговезни играят кукери, нагласени с чудни облекла и тежки звънци на кръста. Кукер, облечен като невеста, прогони злото като метеше с голяма метла. А главният кукер разтърси звънливите чанове като се накланяше наляво и надясно, показа, че тежко жито ще огъне класове до земи. Той хвърляше жито и отправяше кукерски благословии . След това кукерите заиграха тъй нареченото ,,Мълчано хоро”.

Кулминацията на празника беше прескачането на огъня- символ на пречистването  и новото начало.

Заредени с много настроение, кукерите вкупом се отправиха към кабинета на Директора на училището  Лиляна Янкова.След кукерските благословии за здраве и берекет, тя ги поздрави за старанието и им пожела все така да изучават и съхраняват българските народни традиции и обичаи, които ни правят уникални като народ.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини