8 °C

Кукери гонят злото от училище „Св.Св.Кирил и Методий”

По проект ,,Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” на Министерството на образованието, младежта и науката, съфинансиран от ЕСФ по ОП ,,Развитие на човешките ресурси” в ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали са обхванати 200 ученика от І-ви до V-ти клас.

В заниманията по интереси учениците от ІІІ„а” клас, под ръководството на възпитателя  Димитрина  Джелепова,  проучиха как е запазен в различните краища на България кукерският обичай. Децата с огромно желание изработиха своите кукерски маски и костюми, като се стараеха да бъдат по-интересни и страшни, за да прогонят злото. В трескавата подготовка се включиха  с голямо желание и родителите.Бабите отвориха старите скринове и  извадиха кожуси и кожени елеци, дядовците свалиха чановете от домашните животни.Всички се надпреварваха, кой ще бъде с по- оригинален костюм!

Рано сутринта  сградата на ОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” бе огласена от звуците на чанове и хлопки.Водени от класния си ръководител  Николина Делчева, третокласниците, облечени като кукери, обикаляха по коридорите и стаите и с ритуален танц показваха обредното гонене на буболечки, змии и гущери от дупките им, което съпровожда   народното вярване, че слънцето се обръща към лятото. Кукерският обичай е свързан с църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Заговезни.

Той се отбелязва 7 седмици преди Великден / тази година на 17 март/

и поставя началото на най-продължителния пост през годината.

Учениците бяха научили много за обредите и вярванията, свързани  с този празник. Те показаха как се взема прошка на по-младите от по-старите. Особено щастливи бяха децата от първи клас, които участваха в обичая ,,хамкане”. Учителят по религия Хараламбий  Кузманов завъртя, завързаното на червен конец, яйце. Децата се надпреварваха, кой ще го докосне поне със зъбче, защото, който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Водещите на празника пренесоха публиката в тайнствения свят на чудото- наречено кукери. Тази традиция, преминала през вековете, е запазена и до днес. На Заговезни играят кукери, нагласени с чудни облекла и тежки звънци на кръста. Кукер, облечен като невеста, прогони злото като метеше с голяма метла. А главният кукер разтърси звънливите чанове като се накланяше наляво и надясно, показа, че тежко жито ще огъне класове до земи. Той хвърляше жито и отправяше кукерски благословии . След това кукерите заиграха тъй нареченото ,,Мълчано хоро”.

Кулминацията на празника беше прескачането на огъня- символ на пречистването  и новото начало.

Заредени с много настроение, кукерите вкупом се отправиха към кабинета на Директора на училището  Лиляна Янкова.След кукерските благословии за здраве и берекет, тя ги поздрави за старанието и им пожела все така да изучават и съхраняват българските народни традиции и обичаи, които ни правят уникални като народ.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020
Последни новини