ГЕРБ съфинансира изграждането на училище по вероучение в Кърджали

Караянчева и Таушанова показват проекта

ГЕРБ съфинансира по искане на ексдепутатката Цвета Караянчива и областният управител на Кърджали Иванка Таушанова изграждането на неделно училище и жилище за свещеник до манастирския комплекс “Св.Йоан Предтеча “ в кв.Веселчане. Идеята възникнала след като свещеника на храма отец Николай започнал да води неделно училище по вероучение.

Смятам, че именно към храмовете трябва да се изучава богословие, а не в светските училища, затова подкрепих идеята, каза губернаторката. Само за месец е бил изготвен проект от архитектите Петър Симеонов и Борислав Владимиров, с който областна администрация кандидатствала за финансиране пред програма “Красива България”. Проектът е одобрен и ще бъдат отпуснати 100 000 лева. Още 200 000 добява ГЕРБ от партийната субсидия. Само строително монтажните работи ще възлязат на 171 000 лева. 30 на сто от строителите ще бъдат наети слред безработни лица. До 30 май ще се избере изпълнител. Предвижда се обектът да бъде готов до края на годината.

Той ще се разпростира на площ от 300 кв.метра върху парцел от 5167 кв.м. След първия етап на строителство се предвижда разширяване на комплекса с офис,музейна експозиция и други помещения. Теренът върху който се изгражда новия обект е държавна собственост, но ще бъде прехвърлен на църквата.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини