Искат символите на българската държавност в центъра на Кърджали

Колоните от паметника на Димитров

Фондация Истикбал/Бъдеще/ от Кърджали предлага при обсъждането на Общия градоустройствен план на града, което ще се състои в понеделник,да се дискутира и съдбата на големите колони от монумента на Георги Димитров в центъра на града. Още преди четири години председателят на фондацията Нуреддин Мехмед предложи върху черният гранит да бъдат изобразени едни от основните символи на българската държава-азбуката ,ликовете на светите братя Кирил и Методий, хан Аспарух и между тях българското знаме. Освен това Нуреддин Мехмед смята,че пред монумента трябва да има открита сцена за фестивали и чествания.

Предложението на фондация Истикбал бе направено след сериозно проучване на общественото мнение. Нуреддин Мехмед бе един от членовете на комисия формирана от кмета Хасан Азис, за да се реши каква да бъде съдбата на бетонните стълбове.Комисията излезе с предложение на мястото на монумента на Георги Димитров да бъде издигната статуая на Свети Георги. Тя обединява двата празника за християни и мюсюлмани Гергьовден и Хъдърлез.

Нуреддин Мехмед обаче смята, че по обединяваща е идеята да се монтират символите на българската нация и държавност. Според него всеки гражданин трябва да уважава Конституцията , писмеността и знамето на родината си.

Идеята на Истикбал срещна подкрепата и на общественичката Милка Дунгова. Дунгова допълва идеята на Нуреддин Мехмед,предлагайки озсвен символите на града да се изобразят и символите на Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини