Русофилите в Ардино дариха френски гравюри

По повод 135-годишнината от Руско-турската освободителна война общинският председател и член на Националния съвет  на Национално движение Русофили в Ардино Димитрина Александрова  подари на учениците от СОУ „Васил Левски”  уникални гравюри от френски автори. В тях са запечатани важни моменти от историческото събитие.

По време на срещата в часа по история Димитрина Александрова разказа пред десетокласниците,че картините са част от личната колекция на българин, живеещ в чужбина.Той ги е предоставил на евродепутата Ивайло Калфин и е пожелал да остане в анонимност. „ Надявам се  тези художествени творби да обогатят фонда на вашето училище и вие да имате възможността да разширите и обогатите познанията си с тях за Руско-турската освободителна война”, сподели Димитрина Александрова.

Директорът на СОУ „Васил Левски” Аника Петрова изказа благодарност към координатора на Национално движение Русофили  и на евродепутата Ивайло Калфин за предоставените гравюри.Тя добави, че тези картини ще бъдат от полза за учениците и ще подпомогнат дейността на учителите.

Тези забравени гравюри от френски автори са създадени по снимки на кореспонденти и пратеници на  медиите от онова време, когато фотографията е била вече позната, но не е имало възможност да се печатат. Снимките са превръщани в гравюри от творци, умеещи да пресъздават този художествен жанр в изобразителното изкуство. Публикувани са във френското издание L Univers illustre  и са свързани с Руско-турската освободителна война. Сред гравюрите има творба на френския журналист Жорж Хардуен, който е и участник в руската армия и автор на книгата „През България”. Друг автор на картина е Александър Фердинандус, който е  илюстратор на произведения на френския писател Александър Дюма.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини