НАСА: На Марс е имало живот

Анализ на скали на Марс, направени от Кюриосити, доказва, че в древни времена на Марс е имало условия за живота, категорични са от НАСА. В пробите, взети от Червената планета, са открити следи от сяра, водород, въглерод, кислород, фосфор и азот, които според учените са в основата за възникването на живота. 

Фундаментален въпрос за тази мисия е дали на Марс е имало обитаема среда”, заяви Майкъл Майер, главен учен за Марсианската експедиция на НАСА. „От това, което знаем в момента, смятаме, че е напълно възможно”, категоричен е Майер.

Анализът на марсохода показва, че заливът Yellowknife, който в момента изследва Кюриосити, преди много години е бил край на древна речна система или дъното на езеро. Според учените средата е било подходяща за развитие на микроби. За разлика от други подобни местности, въпросното езеро не е било нито твърде киселинно, нито твърде твърде солено.

„Открихме обитаема среда, която е толкова добра и благоприятна за живот, че вероятно тази вода е ставала дори и за пиене", твърди Джон Гроцингер, учен от Калифорнийския технологичен институт.

Източник: http://www.dartsnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аз
    аз
    2 0
    17:22, 13 мар 2013
    Какво общо има заглавието на статията с нейното съдържание?
Последни новини