Борят астероидите с ядрена бомба

Астероид, който заплашва Земята, може да бъде унищожен само с ядрена бомба, която е от мегатонен клас. Сблъсъкът може да бъде предотвратен само, ако опасното небесно тяло бъде засечено една година преди фаталния удар с планетата ни, обясни заместник-директорът на департамента по разработка и изпитания на ядрени боеприпаси и военни енергийни установки в руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом” , съобщи Интерфакс.
„Прихващането на астероид с размер над един километър изисква използването на ядрено устройство с мощност, превишаваща мегатонния клас. Това представлява отделна научно-техническа задача, която по принцип може да бъде решена”, посочи Шубин по време на кръгла маса в горната камара на руския парламент, посветена на разработката на мерки за осигуряване на планетарна сигурност от космическите рискове и заплахи.
По негови данни делът на опасните астероидни комети, които не могат да бъдат забелязани предварително, може да е до 50%. „За предотвратяване на сблъсък с тях земните жители ще разполагат с крайно ограничено време – около година, включително за изстрелване на прихващачите и времето за блокиране на осколките от астероиди в космоса”, коментира Шубин.
Той също така отбеляза, че вероятността на сблъсък на Земята с астероиди може да се случи във всеки един момент.
Междувременно стана ясно, че Руската академия на науките и министерството на отбраната обединяват усилията си за създаването на общ център за предупреждение и париране на космически заплахи, каза по време на кръглата маса  ръководителят на „Роскосмос” Владимир Поповкин. Той посочи, че е настъпило времето различните ведомства да се обединят във връзка с този проблем. „Днес в нашата страна има достатъчно средства, но те работят по отделни ведомствени програми”, коментира той.
Най-мощната ядрена бомба, взривявана някога, е с мощност от над 50 мегатона. Тя е 10 пъти по-мощна от всички конвенционални бомби, взривявани през Втората световна война, взети заедно, и притежава една четвърт от силата, която е имал вулканът Кракатоа, изригнал през 1883 г. и променил климата на Земята. "Цар бомба" избухва на три етапа или степени, като три отделни детонации.

Източник: http://www.dartsnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини