Лютви Местан: Ако Кърджали е бастионът на ДПС на юг, северният бастион е Разград

„Ако Кърджали е бастионът на ДПС на юг, северният бастион е Разград”, заяви в лудогорския град председателят на ДПС Лютви Местан. По думите му обаче има един „малък проблем – по всяка вероятност мандатите ще бъдат намалени от 5 на 4”. „И понеже тук имаме реализирани четири мандата, а изобщо нямаме навика да отстъпваме от вече завоювани позиции, може да се окаже ,че Разград е втората област, в която ДПС реализира всички мандати”, подчерта Местан. Той  бе категоричен, че така както в Кърджали ДПС има 5 от 5, така на предсрочните избори, за да съхранят четирите мандата от Разград, движението трябва да спечели всичките четири мандата. „Не е наша вината, че се намаляват мандатите от 5 на 4”, посочи лидерът на ДПС.

Лютви Местан заяви още, че едни от най-разпознаваемите народни представители в 41-то Народно събрание са от Разград.  По думите му това са  народни представители-еталони, ярки професионалисти в своята област  – д-р Хасан Адемов в социалната политика, д-р Нигяр Джафер – в здравеопазването, Рамадан Аталай – в енергетиката и Белгин Шукри – в транспорта и спорта.

„Ние имаме свое виждане какво да се прави в рамките на 42-ия парламент”, заяви още Местан. Той подчерта, че е „време най-сетне да има правителство с ясна национална визия, с ясни национални приоритети, а не тази смехория, която се наблюдава при управлението на ГЕРБ”. „На последното заседание на Министерския съвет десният Бойко е олевял – той изведнъж стана ляв”, каза Местан и посочи, че това според него е  несериозно. „Ако все пак в сряда президентът все още не е издал указа той може да се направи и на либерал, само че ние либералите имаме малко по-сериозни критерии и той би имал проблем, ако се кандидатира за АЛДЕ”, заяви още Лютви Местан.

Според лидера на ДПС  провалът на управлението на ГЕРБ не трябва да се преписва само на ГЕРБ, а и на онези „уж”  независими народни представители, които възмездно с откраднати субсидии от политичисеките партии, които прескочиха бариерата и са представени в 41-ия парламент обслужваха Бойко Борисов. Той подчерта, че те били  негови не просто патерици, а част от управляващото мнозинство. „За съжаление двама наши колеги са в числото на тези уж независими народни представители, на които ГЕРБ чрез министъра на финансите им превеждаше месечно определени суми, срещу които те изпълняваха всички поръчки на Борисов и на управляващата партия”, добави Лютви Местан.

Той посочи, че ДПС предлагат да има своеобразен ОВОС за всяко едно управленско решение – било на Народното събрание, преди това в още по-голяма степен за решенията и  на Министерския съвет, защото всяко решение на властта – изпълнителна или законодателна решава едни проблеми, но засяга други интереси. И затова предварително трябва да се направи оценка за въздействието на едно управленско решение върху определени социални слоеве, а не да се чува гласът на българските граждани, когато протестът вече е пламнал, коментира той. По думите му само това може да осигури едно по-стабилно управление на страната след изборите.

Той посочи още, че в ДПС няма да се впускат в управленски авантюри, да влязат във властта заради самата власт. „Ние бихме имали отношение само към управление, което ще бъде стабилно”, каза Местан. По думите му за да бъде стабилно, то трябва да бъде управление на ясната програма, зад която да стои широко политическо съгласие. „Няма нужда от италиански сценарии, България не може да си позволи перманентни парламентарни и правителствени кризи”, допълни Лютви Местан.

Посещението на Местан в Разград е част от националната обиколка на новото ръководство на ДПС с цел срещи със структурите по места. По думите му обстоятелствата са наложили тази обиколка да влезе в режим на предизборни срещи. „Целта на тези срещи е не просто опознавателна, а по-скоро да обясним първопричините, поради които се стигна до оставката на Бойко Борисов и кои са основните задачи пред ДПС”, коментира Местан.

Източник: http://topnovini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини