Металурзи блокираха Съдебната палата, искат помощ срещу Захариев

Металурзи от ОЦК блокираха днес Съдебната палата в Кърджали с искане да бъдат придвижени по –бързо исковите им молби, за да си получат дължимите заплати. По близо 5000 лева на човек е сумата,  която бившият собственик на Оловно цинков комплекс Валентин Захариев дължи на всеки от работниците си. Вместо да ги изплати Захариев блокира със жалба при съдия изпълнителят Росен Сираков изплащането на възнагражденията. Същото направи и основният му кредитор Първа инвестиционна банка.Вчера жалби до Сираков са внесли от френската банка Пари Ба и още една фирма на Захариев. Така се влиза в омагьосан кръг, жертва на който са гладуващите металурзи.

Днес те излязоха отново на протест пред паметника на Васил Левски, като се разбраха техни представители да се консултират с юристи за правата им. Освен това решиха да поискат съдействие от народните представители от Кърджалийски избирателен район. Металурзите настояват държавата да им съдейства за да си приберат заплатите.

Трябва ли някой от нас да се самозапали или да преминем към гражданско неподчинение за да ни обърнат внимание, попита водачът на протестиращите Стефан Атанасов. Той посети съдия изпълнителят Радослав Сираков за да получи информация, кога ще бъдат дадени дължимите суми на работниците. Оказа се, че следващата седмица ще има търг за вагони на ОЦК. Очаква се да се набере сума от 4 млн.лева. Парите преимуществено ще бъдат приведени на металурзите.

 Бившите работници от ОЦК се разбраха да излязат на протест идния четвъртък, ако не получат заплатите си.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини