8 °C

Кърджали става столица на туризма,според изследване сред младите хора

Участници в анкетата

Завърши първият етап от уникално изследване на общественото мнение на най-младите кърджалийци, което Арт движение КРЪГ провежда от началото на годината под надслов: „2020! Имаш ли идея за бъдещето на България и на твоя град? Сподели я!”  Изследването се провежда в града и в селата на общината и досега са анкетирани 430 момичета и момчета, разпределени в две възрастови групи. Половината от изследваните младежи през 2020 г. ще бъдат на 20 години. Другата част сега са на 17 и 18 г., а през 2020 г. се очаква да са завършили образованието си и да бъдат назначени на първото си работно място.  Целта на изследването е да се идентифицират личните проекти на най-младите хора, живеещи днес в община Кърджали – как те виждат своето бъдеще, бъдещето на своя град и бъдещето на страната през 2020 г. Визията за 2020 г. на най-младите кърджалийци е отправна точка и за политиките по отношение на града.

Как си представят най-младите своя град през 2020? Според по-голямата част от анкетираните, средната заплата в града ще бъде между 400 и 800 евро, а стартовата заплата на специалист с висше образование – 700 евро. За 30,1% от младежите Кърджали ще е известен като „столица на туризма”, за 21,84% той ще е по-известен като „столица на културното многообразие”, а за 18,6 % – като „столица на езиковото многообразие”. Преобладаващият отговор на въпроса при какви условия биха останали да живеят в родния град е, ако в него „има университетско градче” (29,4%), ако бъде закрит ОЦК (20,3%) и ако тук бъде открит „филиал на компания като Apple” (14,5%). Според днешните младежи, транспортът през 2020 г. в града ще бъде от електробуси и електромобили. Почти равен брой анкетирани подкрепят и отхвърлят идеята, че е реалистично да действа летището край Кърджали и Кърджали да е дестинация, която се достига с нискобюджетни компании от много страни. Затова пък 52,4% от младежите смятат, че ще има  експрес между Кърджали-Солун и Кърджали-Александропулус през 2020. Почти по равен брой са и мненията „за” и „против” по въпроса в Кърджали да се оформи пространство, наречено „Старинен град” като туристическа атракция, както това е в Пловдив, Прага, Будапеща, Рим, Париж и в много европейски градове, но анкетираните са единни по отношение на броя на езиците, които ще се говорят тук – 3 (български, турски и английски). Основният източник на доходи през 2020 г., според анкетираните, ще бъде заплатата (57,3%), а за 39,4% това са доходите от „инвестиции и бизнес”. На въпроса „Какво мислиш, че ще бъде определящо за твоето лично щастие?” 68 % отговарят, че това ще бъде „любовта и семейството”, а 32 % са разделени между „доходите”, „професията” и „мястото, където живея”. На въпроса „В коя от следните области би вложил доброволен труд в извънучебно (извънработно) време през 2020 г., ако ти самият си на 20?” анкетираните посочват на първо място „работа с талантливи деца” (35%), а на второ място – „опазване на дивата природа” (31,8%). 45,5% от днешните седмокласници вярват, че през 2020 г. седмокласник, който е перфектен математик, ще може да получава възнаграждение като консултант на фирма в извънучебно време, а на веселия въпрос колко пъти ще се усмихва човек тогава, повечето избират среден брой 50 между възможните 100 и 10 пъти.

Интересни са отговорите на въпроса „Как ще бъдат подредени по важност следните приоритети за българските граждани през 2018 г., когато България за първи път ще председателства Европейския Съюз?”, на който младите кърджалийци поставят на първо място „умението да се управлява в полза на здрави, добре платени и щастливи еврограждани” (33,9%), а с по 14,5% са „умението да се планира бъдещето на Европа от 2020 до 2030” и „умението да се развиват науката и индустрията”.

Повечето младежи смятат, че университетското обучение през 2020 г. ще бъде платено, а личните им мечти се движат от това „да обиколя света”, „да стана мениджър”, „да успея”, до това: „Да завърша висшето си образование. Да започна свой бизнес в родния си град, да преуспея, да се оженя и да създам щастливо семейство”. На свободния въпрос за „твоята мечта” някои анкетирани изразяват тревога за бъдещето на страната: „Моята мечта е България отново да спечели уважението на другите държави. И ако не искаме България да „изчезне”, трябва да се вземем в ръце”. 

Арт галерия КРЪГ 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини