Кърджали става столица на туризма,според изследване сред младите хора

Участници в анкетата

Завърши първият етап от уникално изследване на общественото мнение на най-младите кърджалийци, което Арт движение КРЪГ провежда от началото на годината под надслов: „2020! Имаш ли идея за бъдещето на България и на твоя град? Сподели я!”  Изследването се провежда в града и в селата на общината и досега са анкетирани 430 момичета и момчета, разпределени в две възрастови групи. Половината от изследваните младежи през 2020 г. ще бъдат на 20 години. Другата част сега са на 17 и 18 г., а през 2020 г. се очаква да са завършили образованието си и да бъдат назначени на първото си работно място.  Целта на изследването е да се идентифицират личните проекти на най-младите хора, живеещи днес в община Кърджали – как те виждат своето бъдеще, бъдещето на своя град и бъдещето на страната през 2020 г. Визията за 2020 г. на най-младите кърджалийци е отправна точка и за политиките по отношение на града.

Как си представят най-младите своя град през 2020? Според по-голямата част от анкетираните, средната заплата в града ще бъде между 400 и 800 евро, а стартовата заплата на специалист с висше образование – 700 евро. За 30,1% от младежите Кърджали ще е известен като „столица на туризма”, за 21,84% той ще е по-известен като „столица на културното многообразие”, а за 18,6 % – като „столица на езиковото многообразие”. Преобладаващият отговор на въпроса при какви условия биха останали да живеят в родния град е, ако в него „има университетско градче” (29,4%), ако бъде закрит ОЦК (20,3%) и ако тук бъде открит „филиал на компания като Apple” (14,5%). Според днешните младежи, транспортът през 2020 г. в града ще бъде от електробуси и електромобили. Почти равен брой анкетирани подкрепят и отхвърлят идеята, че е реалистично да действа летището край Кърджали и Кърджали да е дестинация, която се достига с нискобюджетни компании от много страни. Затова пък 52,4% от младежите смятат, че ще има  експрес между Кърджали-Солун и Кърджали-Александропулус през 2020. Почти по равен брой са и мненията „за” и „против” по въпроса в Кърджали да се оформи пространство, наречено „Старинен град” като туристическа атракция, както това е в Пловдив, Прага, Будапеща, Рим, Париж и в много европейски градове, но анкетираните са единни по отношение на броя на езиците, които ще се говорят тук – 3 (български, турски и английски). Основният източник на доходи през 2020 г., според анкетираните, ще бъде заплатата (57,3%), а за 39,4% това са доходите от „инвестиции и бизнес”. На въпроса „Какво мислиш, че ще бъде определящо за твоето лично щастие?” 68 % отговарят, че това ще бъде „любовта и семейството”, а 32 % са разделени между „доходите”, „професията” и „мястото, където живея”. На въпроса „В коя от следните области би вложил доброволен труд в извънучебно (извънработно) време през 2020 г., ако ти самият си на 20?” анкетираните посочват на първо място „работа с талантливи деца” (35%), а на второ място – „опазване на дивата природа” (31,8%). 45,5% от днешните седмокласници вярват, че през 2020 г. седмокласник, който е перфектен математик, ще може да получава възнаграждение като консултант на фирма в извънучебно време, а на веселия въпрос колко пъти ще се усмихва човек тогава, повечето избират среден брой 50 между възможните 100 и 10 пъти.

Интересни са отговорите на въпроса „Как ще бъдат подредени по важност следните приоритети за българските граждани през 2018 г., когато България за първи път ще председателства Европейския Съюз?”, на който младите кърджалийци поставят на първо място „умението да се управлява в полза на здрави, добре платени и щастливи еврограждани” (33,9%), а с по 14,5% са „умението да се планира бъдещето на Европа от 2020 до 2030” и „умението да се развиват науката и индустрията”.

Повечето младежи смятат, че университетското обучение през 2020 г. ще бъде платено, а личните им мечти се движат от това „да обиколя света”, „да стана мениджър”, „да успея”, до това: „Да завърша висшето си образование. Да започна свой бизнес в родния си град, да преуспея, да се оженя и да създам щастливо семейство”. На свободния въпрос за „твоята мечта” някои анкетирани изразяват тревога за бъдещето на страната: „Моята мечта е България отново да спечели уважението на другите държави. И ако не искаме България да „изчезне”, трябва да се вземем в ръце”. 

Арт галерия КРЪГ 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини