Въглища и викове пред ДКЕВР: Искаме хляб и работа

Със скандирания „Мафия!“, „Искаме хляб и работа!“, "Мишоци!", "Оставка!" хиляди миньори, железничари и енергетици протестираха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Шествието тръгна от пл. "Княз Александър Първи" към ДКЕВР като премина през президентството и Министерския съвет. Начело на колоната бе черен кръст с надпис „Въгледобив”. 
Пред сградата на регулатора протестиращите оставиха въглища с обяснението, че комисарите от ДКЕВР едва ли са виждали подобно нещо, когато "мафиотски" са повишили цената на тока на 1 юли 2012 г. с 13 на сто.

Протестиращите, които по данни на синдикатите са около 3 000 души, настояха представители на ДКЕВР да гарантират, че няма да бъдат закрити работните им места. В декларация под мотото "Да защитим работните места" има общо девет искания. Сред тях са потребителят да плаща само цената, отразяваща разходите за производство на ток, пренос и разпределение, да се ограничи прякото включване в цената на крайния потребител на добавки за "зелена" и "кафява"  енергия, като разликата се компенсира по механизми, определени от държавата, да се създаде национален държавен фонд "Зелена енергия", чиято основна роля е да намали дела на зелената добавка в цената на тока за потребителя и др.

"Има решение. Всички ТЕЦ-ове остават да работят", обявиха двама от протестиращите представители на КНСБ и КТ "Подкрепа", които влязоха в сградата на регулатора, за да представят декларацията.
Въпреки това обаче протестиращите заявиха, че не вярват на ДКЕВР и отново ще дойдат на протест на 1 юли, но този път ще бъдат 10 хиляди. Шествието се отправи към сградата на МИЕТ. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че има решения за евтин ток и за работа на всички и който не може да ги намери, трябва да си ходи. От синдикатите призоваха да не се допуска приватизация на БДЖ - Товарни превози и да се наложи мораториум.

Протестиращите пристигнаха с автобуси от страната. В началото на протеста синдикалисти съобщиха, че миньори от централите „Бобов дол” и „Брикел” са блокирани на входа на София.  По думите на вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров това е саботаж.

Федерациите към КНСБ и КТ „Подкрепа” категорично се противопоставят на варианта за търсене на единствен изход в намаляване обема на работа на ТЕЦ-овете и вследствие освобождаване на хиляди работни места в енергетиката и транспорта.

Протестното шествие се отправи към сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Енергийният министър в оставка Делян Добрев слезе при протестиращите и обяви, че квотите на топлоцентралите в така наречения енергиен микс няма да бъдат намалявани. "Можете да не се притеснявате, имате си работните места", заяви Добрев.

Министърът в оставка каза още, че винаги се е отнасял с уважение към труда на миньорите, след като протестиращите поискаха извинение от него и го освиркаха. Добрев отрече да е казвал, че 500 работни места на миньори нямат значение за него.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини