5 °C

Дъга от детски светове

Своеобразна Дъга от детски светове и много усмивки ще грее в продължение на 11 месеца в Оздравителна детска градина „Дъга” – гр. Кърджали.
„Дъга от детски светове” е наименованието на проекта, с който детската градина спечели финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Европейски социален фонд 2007-2013, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-4.1.05 “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на общата стойност на проекта: 50 172.78 лева.
Основната цел на проект BG051PO001-4.1.05-0157 „Дъга от детски светове” е чрез допълнителни занимания и дейности с децата от етническите малцинства да се създадат условия за равен достъп до качествено образование, което е необходима предпоставка за бъдещата им успешна социална интеграция и реализация. Специфичните цели на проекта са:
1. Да се повиши качеството на образование и възпитание в ОДГ “Дъга” гр. Кърджали чрез създаването на нови учебно-познавателни и комуникационни форми;
2. Да се утвърди детската градина като институцията, която е призвана да даде шанс на всяко дете да се изяви, да знае своя корен, да се гордее с културното богатство на родния си край и да се съдейства за интегрирането на младите хора под мотото на Европейския съюз – „Единни в многообразието”;
3. Да се формира у децата система от общовалидни ценности, позитивно отношение към Другия и неговата култура;
4. Да се повиши готовността на децата от етническите малцинства за постъпване в първи клас чрез допълнителна подготовка под различна форма;
6. Да се повиши професионалната подготовка на педагогическите специалисти в детската градина за работа в интеркултурна среда и работа с деца-билингви;
7. Да се засили и стимулира мотивацията на децата и родителите от етническите малцинства за пълноценно включване в учебно – възпитателния процес и редовно присъствие на децата в учебните занятия.
Основните дейности, които ще се реализират при изпълнението на проекта са:
1. Създаване и дейност на 5 клуба по интереси: клуб „Приятели на театъра”, клуб „Заедно да пеем и танцуваме”, клуб „Палитра”, клуб „Обичам природата” и клуб „Знам и мога”;
2. Обучение на педагогическия персонал за работа в мултикултурна среда и за работа с деца-билингви;
3. Съвместни познавателни дейности: посещения на зоологическа градина – Стара Загора, на Етнографски ареален комплекс - Златоград и на детска театрална постановка в ДКТ „Димитър Димов” – Кърджали;
4. Организиране на тематични празници, изложби и състезания с участието на родители за представяне на наученото в клубовете по интереси и съвместно отбелязване на празници и обичаи на различните етноси;
5. Закупуване на различни материали, учебници, учебни помагала, консумативи и оборудване, необходими за дейностите на проекта и за подобряване на вътрешната среда в детската градина;
7. Публичност на проекта – отразяване на дейностите по проекта в местните медии – вестници, интернет сайтове и др.;
Един от очакваните ефекти, който се цели с проекта, е деца и родители да разберат, че всеки етнос и всяка общност имат своето културно богатство и то трябва да се цени и уважава, защото „Ние сме родени, за да живеем съвместно: нашето общество е свод от камъни, който би се срутил, ако единият не поддържаше другия.” /Сенека – римски философ и обществен деец/!
Инвестира във вашето бъдеще!
„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. ОДГ „Дъга” - Кърджали носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или МОМН.”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини