5 °C

Харун Бекир: Трябва ни нова законова база за майчиния език

Харун Бекир

Харун Бекир е роден през 1972 г. Завършил е тюркология в Софийския университет”Св.Климент Охридски”.Работил е като хоноруван асистент във филиала на Пловдивския университет”Паисий Хилендарски” в Кърджали и като учител по турски.Осем години е старши инспектор в Регионалния инспекторат на Министерството на образованието в Кърджали.В момента е преподавател по турски език в Пловдивския университет.Председател на Дружеството на учителите по турски език в Южна България.

-Г-н Бекир,Вие сте първият,който наложи честването на Международния ден на майчиния език за турската общност в страната.Бихте ли казали как стана това.

-Честваме Международния ден на майчиния език под различни форми от няколко години. Инициирах го още като инспектор в Регионалния инспекторат на МОНМ. Сега го отбелязваме за първи път по инициатива на Дружеството на учителите по турски език в Южна България. През годините сме организирали конкурси за есета, програми за учениците от различни училища под различни форми. Трудностите, които срещаме с преподаването и изучаването на майчин език в училищата правят отбелязването на Деня на майчиния език все по-актуално. Още повече,че ЮНЕСКО по чиято инициатива става това,набляга на този ден.

-От кога съществува Дружеството на учителите по турски език в Южна България и какви цели си поставя то?

-Идеята да се създаде Дружеството бе подсказана от самите учители преди една година в резултат на необходимостта те да получават помощ в чисто методически аспект. Възползвахме се от това, че преди година се събрахме да честваме Деня на майчиния език за да се организираме. Срещнахме голям интерес от преподаватели от съседни области като Хасково, Пловдив, община Асеновград. Те взеха участие в учредителното събрание на нашето дружество.

-Вие като инспектор проведохте няколко обучения на учители по турски с лектори от Република Турция. Може ли дружеството да продължи тази традиция?

-Създаването на дружеството цели да продължи предишната ни работа с учителите по турски език в Южна България. Като инспектор винаги съм търсил възможност да организирам квалификационни курсове. Учителите по турски имаха нужда да бъдат запознати с новите методи и техники в тяхната работа. За тази цел сме се обръщали за помощ към университети в Турция. Още през 2005 г.се обърнахме към университета Билкенд в Анкара след като разбрахме, че там има звено за обучение на учители от съседни страни. Те се отзоваха на нашата покана. Организирахме първата квалификационна среща на учителите по турски език в Кърджали. Срещнахме голям интерес сред преподавателите. За съжаление в нашата страна все още няма изграден механизъм за квалификация и преквалификация на учителите по турски език. През годините разширихме дейността. Започнахме да изпращаме наши учители на квалификация в Турция. Договорихме се с университета Улу даа в Бурса. През 2012 г. изпратихме 10 преподаватели на летен квалификационен курс от Южна България. Тази година ще осигурим обучението на още 10 от Северна България.

Добрата подготовка на учителите по майчин език,предопределя и интереса на учениците към него. Именно този интерес искаме да провокираме и развиваме сред децата.

-На проведената от вашето дружество обществена дискусия в Деня на майчиния език бе отбелязано ,че от 114 000 ученици,изучавали турски през 1992-1993 г.,броят им е паднал на 7000.На какво се дължи тази негативна тенденция?

-Нещата са комплексни. Трябва да се проследи законовата уредба през годините. Тя претърпя няколко много важни промени през последните години, което доведе до този резултат. На фона на новия проект за училищното образование, който се обсъждаше в парламента,ние преценихме, че има нужда от позиция на една гражданска организация, която защитава интересите на учителите и е загрижена за изучаване на майчиния език. Загриженост прояви и Дружество на учителите по турски език от Северна и Източна България. Съвместно подготвихме текст на декларация. Тя бе подкрепена от 16 неправителствени организации.

-Кои според Вас са най-важните проблеми пред изучаването на майчин турски език в България?

-Най-важна е законовата регламентация на законовото право на учениците да изучават майчиния си език. Съществуват разпоредби, които възпрепятстват издаването на нови учебници и учебни помагала по турски език. Учебници не са издавани от 1992 г. Те вече са морално остарели. Да не говорим, че те просто липсват, след двадесетгодишна употреба.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
04 дек 2020
Последни новини