7 °C

ФИ.КОМ 6

Показват биологичното разнообразие в Родопите

Производители на биопродукция  от Източните Родопи - целевия район на българско-холандския проект  "Новото тракийско злато" (НТЗ), ще се представят на БиоАгра - специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство, която ще се състои в рамките на 22-то издание на Международната селскостопанска изложба АГРА от 5 до 9 март 2013 г. в Пловдив.Сертифицирани и в преход биологичен мед, биозърно, вино от биогрозде и други продукти, както и информационни, промоционални и обучителни материали за резултатите от развитието на компонента биоземеделие на „Новото тракийско злато“  ще оформят облика на щанда на проекта. Ще бъде представена и издадената наскоро от проекта брошура (на български и на английски език), озаглавена „Постигане на ефективно сътрудничество между селското население в Източните Родопи - проблеми и възможности за интегрирано и основано на ресурсите развитие“, чийто автор е координаторът по биоземеделие в НТЗ доц. Владислав Попов.Представители на НТЗ ще участват в работата на годишната среща на Българска асоциация  „Биопродукти“ на 6 март, а на 7 март - и в работата на Международната конференция „БИОЛОГИЧНО ПРОИЗВОДСТВО - ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И МЕНИДЖМЪНТ“,  където доц. В. Попов ще представи проекта и неговите постижения

„Новото тракийско злато“ очаква на БиоАгра 2013 създаването на нови перспективни контакти за подобряване на маркетинга за биопроизводителите от мрежата на НТЗ, както и интересни партньорства и бъдещо сътрудничество със сродни проекти и неправителствени организации.

През 2009 г. проектът „Новото тракийско злато“ започна със 7 сертифицирани и в преход биопроизводители. Днес повече от 35 биопроизводители и биопреработватели са сертифицирани или са в процес на конверсия към биопроизводство, като всички са контролирани от сертифициращи организации. Тази биофермерска мрежа е редовно информирана за новите развития и изисквания в биопроизводството, дават се и индивидуални консултации от експерти по биоземеделие на място, редовно се предоставя помощ по маркетинг за биопродуктите.

За проектаНовото тракийско злато

Новото тракийско златоe петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие,  биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации  АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.

 Новото тракийско златое уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини