Сдружение „Родопски хайдути” събра смолянчани на курбан за здраве и обединение на нацията

Група от 30 млади мъже, облечени в родопски носии и старинни оръжия, взеха участие в тържественото отбелязване на Националния празник на България – 3-ти март, които се проведоха на пл. „Възраждане” в „Устово”.

Дружината беше изключително атрактивна за присъстващите смолянчани, които дойдоха да отдадат заслужена почит на загиналите борци за Свободата на България.

След тържеството хайдушката дружина се отправи към Долно Влахово, където организира курбан за здраве и обединение на нацията.

„Да дадем курбан е нова идея, правим го за първи път и се радвам, че ни уважиха над 300 души”, заяви председателя на Сдружението Манол Ружинов. Той специално благодари на кмета на Долно Влахово - Николай Кокаланчев, който подрепил идеята и дори ангажирал местните жени и мъже за самото приготвяне на курбана.

„Много ни радва фактът, че все повече млади хора от Родопите проявяват интерес към Сдружение „Родопски хайдути” и към инициативите, които подемаме”, каза Манол Ружинов. Една от целите на младите патриоти е популяризиране на патриотизма, родолюбието и българщината, както и желанието, към Сдружението да се присъединяват все повече млади хора.

„Определено нямаме комерсиална цел, просто желанието ни е да съхраним традициите. Аз съм убеден, че ако имаме повече млади патриоти и повече родолюбиви прояви, българщината ще се запази, традициите ще имат приемственост”, заяви още Ружинов.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини