Съмнения за отровно мляко в хасковско, проверяват ферми и мандри

Изкупният пункт в Динево е бивша мандра

Сериозни превишения на нормата за отровния афлатоксин от вида М1 в прясно мляко, наложи забрана върху тонове изкупена продукция в пункт за мляко в хасковското село Динево. Поне 8 тона мляко са забранени за реализация в производствени и търговски предприятия, от хасковската Агенция по безопасност на храните. Проби от замърсената продукция са изпратени в референтна лаборатория в Белгия, където до края на следващата седмица ще бъде потвърдено или отхвърлено наличието на опасния токсин. Ако го има в констатираните количества, млякото ще бъде унищожено.

Междувременно пункта в Динево продължава да изкупува прясно мляко заради сключени договори с 18 ферми в региона. Дневният капацитет на пункта е 4 тона,  до излизане на резултатите се очаква да бъдат събрани поне 30 тона. Съхраняването на млякото и евентуалното му унищожаване ще бъде за сметка единствено на собственика на пункта.

Това е  Веселин Завалов- известен местен производител на млечни продукти, популярен на хасковския пазар с висококвалитетните си катъци, кашкавали и кисели млека. По ирония на ситуацията, доскоро той работеше в Меричлери, общ Димитровград, но се премести в Хасково заради гръмналия през 2010-та година скандал с високото ниво на отровния арсен в местната питейна вода.

По документи обаче млякото от диневският пункт не отива в нито една мандра от областта. Суровината е за голямото млекопреработвателно предприятие "Тирбул ЕАД" в Сливен. Мандрата работи предимно за гръцкия пазар, а в България са известни със своето сирене "Олимпус". На журналистическо запитване от там заявиха, че няма да коментират нищо до излизане на пробите в Белгия.

Продукцията на "Тирбул" не е поставена под възбрана и спокойно може да се реализира в търговската мрежа. Една от причините е, че не е известно дали заразената продукция е влязла в тяхната производствена мрежа. Другото обяснение дават хасковски ветеринари. Според тях в мандра която дневно обработва 100 тона мляко/каквато е Тирбул/ наличието на 4 тона замърсена суровина не може да направи продуктите им негодни или опасни за употреба. А рискът от афлатоксин М 1 е в неговата концентрация.

Афлатоксинът е вид плесен, който попадата в животните при консумацията на заразен фураж. При продължително консумиране на месо и мляко заразени с М 1, за хората има риск от развиване на цироза на черния дроб и онкологични заболявания

Еднократната консумация на замърсени продукти пък води до леко хранително отравяне, което се овладява в рамките на ден-два, твърдят токсиколози. Коварството на този токсин е, че не се влияе от термична обработка.

За да открият източниците на замърсяването, от понеделник хасковската Агенция по безопасност на храните започва масирана проверка на животновъдите в района. При локализиране на огнището на заразено мляко, проверката ще се насочи към доставчиците на фураж за животните. В момента текат и проверки по мандрите в региона.

Г.Христов

Пункта продължава да изкупува мляко, но няма право да го реализира
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини