На седянка в Химията: Момък открадна девойка

Обичаят "Тлака" представиха в химическата гимназия

“Тлака в “Химията” – така наименуваха поредната си инициатива учителите и учениците от ПГХХТ “Проф. д-р Асен Златаров”. Традиция в училището е да се разиграват народни обичаи.

След Новогодишните – Сурвакане и Васильовденско ладуване, участниците в клубовете по проект УСПЕХ този път направиха седянка.

Шест клуба ( “Проекти за миналото”, “Отразявам живота в училище”, “Работилница за здраве”, “Компютрите и ние”, “Евроклуб” и козметично студио “Красив свят”) се включиха в подготовката и реализирането на идеята, като за никой от тях това не е представителна изява.

“Както повечето хора се досещат, името заимствахме от романа “Под игото”. Но това не е Вазовата тлака. Оттам взехме и идеята за млади хора, които си разменят обиди, но след това момъкът открадва момичето. Ние естествено си измислихме други реплики и други песни – сподели Симона Радева, домакинята на седянката.

С удоволствие работихме, за да покажем на нашите съученици как преди много години са се забавлявали младите. Необичайното е, че те, докато се забавляват, и се трудят. За нас това са две отделни дейности.”

Идеята на химиците обаче не свършва с разиграването на седянката. Предстои да се направи филм, в който да се покажат паралелно “Тлака в “Химията” и съвременен вариант на седянка.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини