Заложиха в бюджета 30 бона за паметника на Г.Димитров

ОбС Димитровград прие днес бюджета на Общината за 2013 година

С 22 гласа "за", един "против" и девет "въздържал се" бе приет днес бюджета на Община Димитровград, който е в размер на близо 30 милиона лева. Както се и очакваше финансовата рамка за 2013 година предизвика дебати и разисквания в залата.

Първи предложение за промяна в бюджета направиха от БСП, които поискаха да бъдат заделени 30 000 лева за изготвяне на проект, реставрация и повторно вдигане на паметника на Георги Димитров.

Сашо Спасов от групата на червените съветници попита защо такива пари не са предвидени при положение, че има решение на Общинския съвет още миналата година.

Кметът Иво Димов контрира, че така и не е ясно колко средства ще са нужни за повторното вдигане на паметника, поради което и това перо липсва във финансовата рамка.

Предложението в крайна сметка бе прието с гласовете на 17 съветници, 4-ма бяха против, а двама се въздържаха.

Местният парламент отхвърли искането на Калина Монева от "Да за Димитровград" да бъдат увеличени с 10% заплатите на работещите в общинските културни институции. Монева пресметна, че за това ще са нужни около 25 000 лв. и призова колегите си да не пренебрегват хората от този сектор. Общинарите обаче отхвърлиха идеята й. Решиха, обаче да се заделят 15 000 лв. за формирането на Детски духов оркестър.

Съветниците дадоха зелена светлина за отделянето на 15 000 лв., които да бъдат за общинския фонд "Ин витро", предложението дойде от шефа на Здравната комисия към ОбС д-р Вълчо Митрушев.

Отхвърлена бе идеята да се отделят общо 60 000 лв. за спешен ремонт на сградите на две детски градини в селата Ябълково и Горски извор. Идеята даде Леко Леков от "Да за Димитровград".

За повече конструктивност призова колегите си Данчо Данев от ЗНС, които ми предложи да помислят от къде да спестят някои лев, вместо да правят непредвидени разходи в бюджета.

Думата взе и зам.председателят на ОбС  Димитър Петров, който днес председателства сесията. В изложението си пред съветниците Петров посочи, че групата на БСП ще подкрепи бюджета, макар, че не е добър, но е необходим.

Кметът Димов бе на мнение, че някои от предложенията на съветниците за промени в бюджета не са били много адекватни. Той добави, че финансовата рамка за тази година е трудна и консервативна, но към момента такива са възможностите ни.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Свалянето на паметника на Георги Димитров през 1991 г.
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини