Бойко Борисов: БСП и ДПС да съставят кабинет сега и да си проведат изборите

Премиерът в оставка Бойко Борисов предложи БСП или ДПС да вземат мандата за съставяне на нов кабинет. "Гарантирам им по 20 депутата от ГЕРБ всеки ден и да работи парламентът докогато искат", заяви той, след като върна на президента мандата на ГЕРБ. По този начин нямало да има съмнения, че изборите са манипулирани.

След срещата при Росен Плевнелиев Борисов заяви:

"10 секунди сме държали мандата, въпреки някои спекулации. Както вече казах в парламента, няма да правим нов кабинет. Искам да напомня, че близо 4 години носихме цялата политическа отговорност. За радост вчера протестите минаха мирно, не се проля капка кръв. Станишев и Доган свалиха правителството с метеж. Използваха бедните хора, вкараха провокатори при тях и не по Конституция ни свалиха. Мен са ме избрали хората и цял живот съм бил сред тях и днес пак съм сред тях".
 Когато подаваше оставка, Борисов каза, че го прави, защото не може да гледа окървавен Орлов мост. И днес той заяви, че поема вината си, защото хората са излезли на улицата.
След това Борисов предложи на президента:

"Станишев и Доган през цялото време говорят, че са готови с кабинети. Предлагам така, както в Румъния няколко месеца предварително президентът Бъсеску връчи мандат на следващата политическа партия и тя проведе изборите. Предлагам ДПС или БСП, те са едно, да вземат мандат. Те ще проведат изборите, те ще имат вътрешен министър. Ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, няма да може "да си заметат следите", както те казват, ще вдигнат доходите на хората незабавно, ще вдигнат пенсиите незабавно".
 Премиерът в оставка попита риторично, ако от левицата и ДПС са уверени, че ще спечелят изборите, защо са нужни два месеца да има безвремие.
Самите те вече заявиха, че няма да приемат мандат за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание.

"БСП казаха, че имат кабинет в сянка, сиреч – утре излизат и правят кабинет. Имат си мандатоносителя - ДПС. Г-н Костов многократно каза – да остане парламентът и да работи. Плюс „Атака”, която е за точно такава политика. Стават 101 депутата, аз гарантирам всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в парламента и да работят докогато искат. 20 души, но това означава Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа. Аз гарантирам 20, за кворума, това е отговорно, това мога да направя", добави Борисов.
 Той увери, че е оставил финансово стабилна държава, 4 години ГЕРБ са градили, а не са рушили. Затова няма да слуша глупостите на Станишев и сега хората ще видят неговите антикризисни мерки. 

"През цялото време Сергей Станишев ни упрекваше, че няма да проведем честни избори, използваха всички форми да кажат, че съм диктатор, говореха глупости, разбира се. Кой диктатор връща цялата власт на хората, които са му я дали? Първият мит падна. Вторият мит беше за контрола върху медиите – някои от вас брутално ни подкрепяхте, без да съм имал нужда от вас. И аз съм се чудел защо го правят, а то било пак за пред Брюксел - за да излезе, че ние контролираме медиите. Сега виждате, че всичко било целенасочено", коментира Борисов, според когото сега Станишев е объркан от този ход, защото митовете са рухнали.
 Той уточни, че когато излезе неговото досие „Буда”, Станишев излязъл и казал, че ще излизат още "чудеса".  

""Какво стана? Виждате как ги подредиха – първо Станишев излезе и каза – ще ви свалим по другия начин. Направиха го. Лютви Местан пък каза „Идете си с мир”. Сиреч, всичко беше планирано. Включително това със сметките – да са не за 60 дни, а за 90 дни, да се пускат инкасаторите в отпуска по Нова година, ще видим дали не е било нарочно", каза още премиерът в оставка.

По думите му предложението на БСП и ДПС да бъдат уволнени всички зам.-министри и областни управители ще доведе до хаос, защото държавата няма да може да работи.

По повод публикации в медиите, че Росен Плевнелиев обмисля да назначи в служебния кабинет няколко души от своята администрация, Бойко Борисов го посъветва:
 "Ако вие утре си пратите съветниците за министри, ще оголите вашата институция, кой ще работи в президентството?".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини