Бунтът акостира в “Континентал плаза”

Представители на протестиращите, водени от режисьора и лидер на Национална Асоциация на свободните Андрей Слабаков, се събират в тузарския ресторант "Континентал плаза" в НДК на кръгла маса утре в 11 часа, научи Дартс нюз. Поканени са и синдикални лидери, граждански сдружения, експерти, както и политици. Темата е дали да има гражданска квота в парламента. Трябва да се направи генерална промяна в начина на управление, коментира пред агенцията ни Слабаков. Той уточни, че на срещата ще дойде и човекът-избори проф. Михаил Константинов.
Не искаме да влизаме в парламента, а да контролираме властта, настояваме и за бърз съд за монополите, каза още Слабаков. Протестиращите предлагат националният омбудсман Константин Пенчев за служебен премиер. Той обаче вече отхвърли подобна възможност пред бТВ.
В същото време на една от страниците във Фейсбук, от които се организираха протестите през последните две седмици, вече се появи призив за създаване на "активни и действащи комитети" в цялата страна. Тези комитети трябва да излъчат представители, които ще бъдат лицата на гражданското недоволство. "Координирайте действията на всички комитети в страната. Правете събрания на всички протестиращи. Влезте във всеки дом и призовете обикновените хора да се включат в общонародните събрания. Подгответе общи решения. Гласувайте общите си решения. Излъчете след гласуване представители на вашите общонародни събрания.
Ако представителите ви не изпълняват решенията на общонародните събрания, на секундата ги отзовете", пише в призива.
От групата настояват за служебно правителство, което да подготви спешни и незабавни мерки за промяна на Конституцията и Избирателния закон. "Този път народът ще излъчи лицата, които да управляват държавата. Не партиите, а народът!", пише още в една от страниците на протеста.

Андрей Слабаков: Искаме съд заради монополите

На кръглата маса са поканени всички граждански организации, движения и партии.  Време е всички граждански обединения да се обединим и да поискаме нещо конкретно.  Искаме граждански квоти в парламента, всички министерства, агенции, в прокуратурата, за да има граждански контрол.

Единственият начин да си решим проблемите е да има контрол на политическите сили – нещо, което 23 години го няма. Всички хора са лица на протеста и не излизат организирано, както някои хора си мислят. На партийният начин на управление нещо му има. Законите трябва да работят за гражданите и ако не действат, трябва да бъдат поправени. Партиите само са поканени, за да видят какво ще решим. Искаме съд за хората, подписали толкова неизгодни работи. Ще стане лесно, ако прокуратурата си свърши работата. Чудя се, главният прокурор дали няма сметка за ток?! 

Спешно трябва да се дадат лицензи за други фирми, за да няма монополи. Няма нужда да се развалят договорите с ЧЕЗ и EVN, достатъчно е да се вкара нова фирма. 99 процента от потребителите ще се включат към новите компании, а те нека си седят в България без потребители.

НАС не е политическа партия и нямаме амбиции да влизаме в парламента като депутати.  Правителството трябваше да изкара 3 месеца, за да измисли някакво решение. Служебното вероятно ще има по-малко правомощия, ще се занимава с предсрочните избори. Това не беше в интерес на протестиращите. Сега ще се окаже, че след 3 месеца ще си платим сметките, каквито и да ни ги пратят.  И ще си остане същото. А хората протестираха точно срещу  сметките.

 Ще трябва да решим как до Великото народно събрание, което кой знае кога ще се събере, как гражданите да могат да контролират управляващите. Вероятно избраните хора ще трябва да ги сменяме на 6 месеца, защото властта ще се опитва да ги купи. Но технологично утре трябва да се разберем, защото повечето от нас са обикновени граждани и не разбираме. Затова утре е важно да постигнем консенсус, както казват политиците върху 2-3 неща.

Източник: http://dartsnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини