4 °C

Едва на 21 години синът на Касим Дал лапнал 9 имота

Солидно имотно състояние е придобил синът на Касим Дал Исмаил, докато ДПС беше два мандата в управлението на страната, пише 24 часа.
Бившият втори в движението бе изключен миналата година заради отправени персонални критики към лидера Ахмед Доган. Дал учреди неотдавна своя формация - "Народна партия свобода и достойнство", и стана един от петимата зам.-председателите.Едва 21-годишен, по времето на кабинета на НДСВ, неговият син Исмаил Дал се е уредил с множество имоти в столицата, показва справка от Имотния регистър. Затова са му помогнали връзките на баща му с тогавашния областен управител на София Росен Владимиров, уверяват депутати от ДПС.
Те даже настоявали прокуратурата да започне разследване по случая. Обмислят и да изискат ревизия от Сметната палата как през годините, докато е бил организационен секретар на партията, Касим Дал е контролирал използването на партийната субсидия от няколко милиона за ДПС.
Според документите през март 2003 г., Дал-младши е закупил на атрактивни места в София два големи апартамента - с площ съответно 173 и 144 кв. м, заедно с дворно място от 748 кв. м, както и шест тавански помещения. Само месец по-късно той сключил сделка с областната управа на София-град за замяната на жилищата. От официалните документи, с които "168 часа" разполага, не става ясно какво синът е получил в замяна. Като заменители в сделката фигурират Областна управа и Исмаил Дал.
"Касим Дал и Росен Владимиров бяха повече от близки. За дослука им нямаше човек от парламентарната група, който да не знае. Затова не съм изненадан от придобивките на синчето", възмущава се депутат от ДПС.
Той сподели още, че в групата на ДПС даже завиждали на бившия си шеф по организационните въпроси, че е довереното лице на губернатора. И каквото и да пожелаел нямало да му бъде отказано.
"Синът ми е пълнолетен и аз никога не съм се месил в делата му", каза таткото, потърсен за коментар на сделките с Областна управа.
Проверка на вестника по подаден сигнал установи, че по-големият апартамент се намира в един от най-скъпите райони - дипломатическия квартал на ул. "Фредерик Жолио Кюри" в София. Останалите осем имота са в района на Околовръстното шосе в близост до резиденция "Бояна". Странното е, че адресът, посочен в официалните документи - ул. "Великият прелом" 12, вече не съществува. В момента там се намира строго охраняван луксозен комплекс от затворен тип.
На входа на внушителната постройка е извисила ръст скулптурна композиция, представляваща Диоген. От охраната не пожелаха да коментират кой стопанисва сградата в момента. т документите е видно още, че Исмаил Дал е имал участие във фирмите "Сортоизпитване - Тополи" ЕООД и "Топбетон". Депутати от ДПС обясняват, че първата фирма вече е преобразувана и в момента е със сменен предмет на дейност. Но въпреки това от информация от Агенцията по вписванията става ясно, че и двете дружества са заложили имоти в село Кранево и село Тополи до Варна срещу заем от 957 000 евро.
Интересното е, че според документите през 2005 г. фирмата е купила евтини земеделски земи от най-ниската категория в село Галиче в Северозападна България. Още на следващата година е успяла да ги замени с Министерството на земеделието срещу имоти по морето. По-късно парцелите са заложени за огромния кредит от банката. Депутатите също искат да се разследва тази сделка.
Баща и син са имали общи икономически интереси с кметове на БСП
и са влияели върху тях, споделят източници на "168 часа". Оказвали са им натиск за трансформация на гори от държавни в общински.
В една от дирекциите с най-голям обхват по територия - Ловеч, "Сортоизпитване - Тополи" е изсичала иглолистна дървесина.
"Политиката на ДПС от 1999 г. насам беше свързана с реализация на добри партньорства в политически и икономически план, най-вече с БСП. Такава беше инструкцията от централите на двете партии. Областните председатели на движението, които не изпълняваха тази одобрена от Доган линия ,бяха изключвани на момента. Така с постовете си се разделиха областни лидери в Северозападна и в Североизточна България", каза в тази връзка за "168 часа" бившият областен председател на ДПС Ловеч Бахтияр Караали.
В Никополско, в района на Белене, се намира остров Вардим, по-известен като островът на ДПС. Живописното островче с редки животни и растителност бе взето на концесия от бившия общински председател на движението и приближен на Дал Севгин Осман. Разбира се, за сделката помогнал и тогавашния министър на земеделието от ДПС.
"Остров Вардим беше любимото място за лов на Касим Дал. При всяка негова визита се организираха ловни излети", спомня си Тодор Тодоров, един от претендентите за концесия на острова.
"Дълги години Севгин Осман непрекъснато парадира в града, че островът е негов, заедно с дърводобива и лова. И никой не може да му го отнеме", казва и Хасан Хаджихасан, депутат от ДПС. Все пак след дълга експлоатация дунавският пристан на ДПС сменя собственика си.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини