Едва на 21 години синът на Касим Дал лапнал 9 имота

Солидно имотно състояние е придобил синът на Касим Дал Исмаил, докато ДПС беше два мандата в управлението на страната, пише 24 часа.
Бившият втори в движението бе изключен миналата година заради отправени персонални критики към лидера Ахмед Доган. Дал учреди неотдавна своя формация - "Народна партия свобода и достойнство", и стана един от петимата зам.-председателите.Едва 21-годишен, по времето на кабинета на НДСВ, неговият син Исмаил Дал се е уредил с множество имоти в столицата, показва справка от Имотния регистър. Затова са му помогнали връзките на баща му с тогавашния областен управител на София Росен Владимиров, уверяват депутати от ДПС.
Те даже настоявали прокуратурата да започне разследване по случая. Обмислят и да изискат ревизия от Сметната палата как през годините, докато е бил организационен секретар на партията, Касим Дал е контролирал използването на партийната субсидия от няколко милиона за ДПС.
Според документите през март 2003 г., Дал-младши е закупил на атрактивни места в София два големи апартамента - с площ съответно 173 и 144 кв. м, заедно с дворно място от 748 кв. м, както и шест тавански помещения. Само месец по-късно той сключил сделка с областната управа на София-град за замяната на жилищата. От официалните документи, с които "168 часа" разполага, не става ясно какво синът е получил в замяна. Като заменители в сделката фигурират Областна управа и Исмаил Дал.
"Касим Дал и Росен Владимиров бяха повече от близки. За дослука им нямаше човек от парламентарната група, който да не знае. Затова не съм изненадан от придобивките на синчето", възмущава се депутат от ДПС.
Той сподели още, че в групата на ДПС даже завиждали на бившия си шеф по организационните въпроси, че е довереното лице на губернатора. И каквото и да пожелаел нямало да му бъде отказано.
"Синът ми е пълнолетен и аз никога не съм се месил в делата му", каза таткото, потърсен за коментар на сделките с Областна управа.
Проверка на вестника по подаден сигнал установи, че по-големият апартамент се намира в един от най-скъпите райони - дипломатическия квартал на ул. "Фредерик Жолио Кюри" в София. Останалите осем имота са в района на Околовръстното шосе в близост до резиденция "Бояна". Странното е, че адресът, посочен в официалните документи - ул. "Великият прелом" 12, вече не съществува. В момента там се намира строго охраняван луксозен комплекс от затворен тип.
На входа на внушителната постройка е извисила ръст скулптурна композиция, представляваща Диоген. От охраната не пожелаха да коментират кой стопанисва сградата в момента. т документите е видно още, че Исмаил Дал е имал участие във фирмите "Сортоизпитване - Тополи" ЕООД и "Топбетон". Депутати от ДПС обясняват, че първата фирма вече е преобразувана и в момента е със сменен предмет на дейност. Но въпреки това от информация от Агенцията по вписванията става ясно, че и двете дружества са заложили имоти в село Кранево и село Тополи до Варна срещу заем от 957 000 евро.
Интересното е, че според документите през 2005 г. фирмата е купила евтини земеделски земи от най-ниската категория в село Галиче в Северозападна България. Още на следващата година е успяла да ги замени с Министерството на земеделието срещу имоти по морето. По-късно парцелите са заложени за огромния кредит от банката. Депутатите също искат да се разследва тази сделка.
Баща и син са имали общи икономически интереси с кметове на БСП
и са влияели върху тях, споделят източници на "168 часа". Оказвали са им натиск за трансформация на гори от държавни в общински.
В една от дирекциите с най-голям обхват по територия - Ловеч, "Сортоизпитване - Тополи" е изсичала иглолистна дървесина.
"Политиката на ДПС от 1999 г. насам беше свързана с реализация на добри партньорства в политически и икономически план, най-вече с БСП. Такава беше инструкцията от централите на двете партии. Областните председатели на движението, които не изпълняваха тази одобрена от Доган линия ,бяха изключвани на момента. Така с постовете си се разделиха областни лидери в Северозападна и в Североизточна България", каза в тази връзка за "168 часа" бившият областен председател на ДПС Ловеч Бахтияр Караали.
В Никополско, в района на Белене, се намира остров Вардим, по-известен като островът на ДПС. Живописното островче с редки животни и растителност бе взето на концесия от бившия общински председател на движението и приближен на Дал Севгин Осман. Разбира се, за сделката помогнал и тогавашния министър на земеделието от ДПС.
"Остров Вардим беше любимото място за лов на Касим Дал. При всяка негова визита се организираха ловни излети", спомня си Тодор Тодоров, един от претендентите за концесия на острова.
"Дълги години Севгин Осман непрекъснато парадира в града, че островът е негов, заедно с дърводобива и лова. И никой не може да му го отнеме", казва и Хасан Хаджихасан, депутат от ДПС. Все пак след дълга експлоатация дунавският пристан на ДПС сменя собственика си.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини