Младите таланти на Кърджали:Обичайте се чрез изкуството

В Арт галерия Кръг

Девет талантливи кърджалийци на възраст от 10 до 19 години призоваха младите хора в родопския град да се обичат в акция,включваща много жанрове,Тя ще продължи до края на февруари в Артгалерия “Кръг”. Мотото на проявата,която обединява различни изкуства е „Във вечната любов аз не вярвам. Вярвам или не – за нея проповядвам”. Тази изложба е част от усилията на Арт движение “КРЪГ” да открива и представя млади таланти от различни етноси. Всички автори са избрани заради техни ярки национални и международни изяви или обещаващ творчески дебют.

Деветте автора представят видеоарт, компютърна графика, рисунки с молив, колажи, стихове за любовта, музика и фотография.

В приветствието си към младите таланти при откриването на акцията Радост Николаева от фондация “Кръг” подчерта,че това е културно събитие отпрявящо послание към влюбените, но и насарчаващо любов към талантите, които са сред нас. Затова и откроихме млади хора с изяви на местно и национално ниво, подчерта Радост Николаева. Талантливите младежи се нуждаят от най-много любов и грижа ,отбеляза Радост Николаева.

Партньор на проявата е община Кърджали. От името на кмета Хасан Азис младите участници бяха приветствани от директора на дирекция “Култура и младежки денйности” Ширин Сюлейман. Това е хубав празник на таланти. Магията се получи. Духът в Кърджали тържествува. Надявам се всички млади да бъдат влюбени, каза в приветствието си Ширин Сюлейман.

На откриването на класическа китара свири 15-годишният Узай Кабакчъ, който през 2012 г. печели ІІ-ро място на Националния конкурс по български език и литература „Любословие”.

Най-малка е 10-годишната Ема-Мари Емилова, която представя серия компютърни графики на истории за влюбени котки. Момичето вероятно е наследник на таланта на прабаба си – моделиерка на дрехи от Чирпан и на майка си – дизайнер на марката за обувки и чанти „Надит”.

17-годишната Налян Шенол Апти от с. Чилик дебютира пред публика с уникални колажи, в които са вградени и полускъпоценни камъни, а усмивките на момичетата са изпълнени като крила на птици. Тя пътува 3 пъти дневно с автобус от селото до Кърджали и обратно, а мечтата й e върху автобуса да стои огромна нейна рисунка с послание към всички хора – проект, който Кръг възнамерява да осъществи.

19-годишният Ахмед Юмер е от Момчилград, но живее и учи в Кърджали. Той е кърджалиецът, който премина успешно през двата онлайн кръга на кастингите за нов тийнейджърски сериал на братя Чучкови по БНТ, а скоро беше поканен да участва и в пробите на живо. Чучкови имат за цел да повторят формулата на своя филм "Тилт", като намерят нови съвсем млади лица, които да представят пред зрителите.

Вниманието на младите хора в галерията привлича огромно двуметрово сърце,нарисувано от сладко от малини.Откриването на февруарската акция завърши с рецитиране на стиховне на езика на любовта-френския.

Радост Николаева обяви ,че ще се проведе национален конкурс за написване на текст и музика за любовен хит,който ще бъде през май.Тя призова младите хора да участват и да творят добра музика.

 Кърджали бг вести

Талантите
Узай Кабакчъ
Златина Точкова
Малиново сърце
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини