Ловци на сърца-мултижанрова акция в аргалерия “Кръг”

Ахмед Юмер

Девет талантливи кърджалийци на възраст от 10 до 19 години са селектирани за участие в общата дебютна изложба в Артгалерията под мотото на Кръг: „Във вечната любов аз не вярвам. Вярвам или не – за нея проповядвам”. Тази изложба е част от концепцията на Арт движение КРЪГ да открива и представя млади таланти от общината. Всички автори са избрани заради техни ярки национални и международни изяви или обещаващ творчески дебют.

Деветте автора представят видеоарт, компютърна графика, рисунки с молив, колажи, стихове за любовта, музика и фотография. На откриването на класическа китара ще свири 15-годишният Узай Кабакчъ, който през 2012 г. печели ІІ-ро място на Националния конкурс по български език и литература „Любословие”.

Най-малка е 10-годишната Ема-Мари Емилова, която представя серия компютърни графики на истории за влюбени котки. Момичето вероятно е наследник на таланта на прабаба си – моделиерка на дрехи от Чирпан и на майка си – дизайнер на марката за обувки и чанти „Надит”.

17-годишната Налян Шенол Апти от с. Чилик дебютира пред публика с уникални колажи, в които са вградени и полускъпоценни камъни, а усмивките на момичетата са изпълнени като крила на птици. Тя пътува 3 пъти дневно с автобус от селото до Кърджали и обратно, а мечтата й e върху автобуса да стои огромна нейна рисунка с послание към всички хора – проект, който Кръг възнамерява да осъществи.

19-годишният Ахмед Юмер е от Момчилград, но живее и учи в Кърджали. Той е кърджалиецът, който премина успешно през двата онлайн кръга на кастингите за нов тийнейджърски сериал на братя Чучкови по БНТ, а скоро беше поканен да участва и в пробите на живо. Чучкови имат за цел да повторят формулата на своя филм "Тилт", като намерят нови съвсем млади лица, които да представят пред зрителите. Сериалът „Ескейп” ще се излъчи в 12 едночасови епизоди, а появата му в ефира на БНТ може да се очаква през т. г. В Арт галерията ще бъде излъчено очарователното видео, посветено на любовта, с което Ахмед Юмер премина всички кастинги до момента – „Монолог от затвора”. „Да обичаш може би е лудост, но само лудите виждат света в пълните му цветове”, казва той.

16-годишната Златина Точкова участва в експозицията с 12 фотографии на влюбени двойки, снимани на различни места в България, и с любовни стихове под псевдоним. С поезия се представя 19-годишната Нукет Данаджиева и още една тийнейджърка, която пише под псевдонима Тсепеш, но досега е участвала в три национални музикални и в три национални литературни конкурси. 16-годишната Теодора Колева е призьорката в конкурса за рисунка „Петя Караколева” (2010 г.) и показва свои нови работи, посветени на любовта, а 12-годишната Лия Стамболиева, която миналата година пренесе славата на Кърджали до Киото, където получи наградата „Победителят от България” (2012) в екоконкурса на японската компания „Панасоник”, проведен под егидата на ЮНЕСКО, представя в акцията на Арт движение КРЪГ специално написано есе.

Изложбата се открива на 13 февруари от 17.00 ч. и ще продължи до края на февруари. В акцията участва и весело над 2-метрово сърце, нарисувано с малиново сладко.

Фондация “Кръг”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини