Набират кандидати за служба в Доброволния резерв на Българската армия в Ардинско

Чрез конкурс се набират 1200 кандидати за служба в Доброволния резерв на Българската армия през 2013 година, това съобщи днес подполковник Евгени Енчев, началник на Областния военен отдел в Кърджали на среща с кметовете и кметските наместници на територията на община Ардино.

Кандидатите трябва да бъдат пълнолетни граждани на РБългария и да нямат друго гражданство, да са годни и психологически пригодни за служба в доброволния резерв. Да имат образование, съответстващо на изискванията на длъжността, да не са осъждани

за умишлено престъпление от общ характер, както и срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. Друго изискване е да не са освобождавани от военна служба след наложено дисциплинарно наказание "уволнение". Пределната възраст за служба в доброволния резерв е 55 години за войници (матроси) и сержанти (старшини), а за офицерските кандидати и офицерите - 60 години.
Кандидатите за резерва на Въоръжените сили могат да заявят до три длъжности, като те могат да бъдат в различни военни формирования, но от един вид въоръжена сила. Медицинското освидетелстване за годност и оценката на психологичната пригодност на кандидатите за служба в доброволния резерв се извършва във Военно-медицинска академия - МБАЛ в градовете София, Варна или Пловдив.

Сключилите договор ще се явяват само при повикване, изцяло за сметка на Министерството на отбраната и то за кратък период - максимум не повече от 15 дни за цялата година.

 Договорът е тристранен - между резервиста, работодателя и Министерство на отбраната. Кандидатите, които нямат военна подготовка ще преминат специализирани курсове в учебните центрове за квалификация,

За времето на активната служба резервистът от доброволния режим на въоръжените сили има статус на военнослужещ с правата и задълженията, съответстващи на заеманата длъжност. Резервистът получава основно и допълнителни възнаграждения или част от тях пропорционално на продължителността на активната служба, която се зачита за трудов стаж от първа категория, поясни подполковник Евгени Енчев.

Крайният срок за подаване на документи в Областния военен отдел в Кърджали е 28 март 2013 година. А срокът за провеждане на конкурсите във военните формирования е 18 април 2013 година. За повече информация може да се обърнете към Областния военен отдел в Кърджали на адрес: ул. „Хвойна” №5, тел; 0 361 65318

 Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини