Кърджалийци протестираха мълчаливо пред паметника на Левски, властта също мълчеше

Кърджалийци изляха гнева си пред паметника на Апостола

Стотина кърджалийци излязоха на протест пред паметника на Васил Левски заради произвола на електроснабдителното дружество ЕVN. Демонстрацията бе организирана чрез социалната мрежа Фейсбук. Предварително участие бяха потвърдили 86 души, над 800 бях поканени.На протеста обаче млади хора почти липсваха. Повечето бяха беловласи кърджалийци.Имаше и инвалиди.

Възрастните хора са най потърпевши от високите сметки за ток. Сметките за декември са три пъти по-високи от тези за същия месец на предходната година. Пенсионери със 150 лева пенсия трябва да дадат 120 лева за ток. С какво ще се хранят. Това заяви за медиите Димитър Илчев от гражданско сдружение „Днес”. Той припомни, че преди две години от сдружението вдигнаха кърджалийци на протест срещу монополите и демонстрацията се състоя пред сградата на EVN в Кърджали. От организацията събрали 750 000 подписа в подкрепа на искания срещу монополите и за промяна на закона за енергетиката. Те били връчени на председателя на парламента Цецка Цачева, която се ангажирала с проблема,но нищо не сторила. Димитър Илчев каза, че са подготвили декларация по проблема с високите сметки за ток. Искат държавата да защити гражданите си, за да не се стигне до ситуацията като в Албания-да се гони енергоразпределителното дружество ЧЕЗ от страната. Илчев каза, че държавата контролира сметките на всички търговци в страната, само не и на електроразпределителните дружества.

  Според пенсионерът и бивш енергетик Георги Кьосев се забелязва рязка промянана дела  на дневната енергия за сметка на нощната в сметките за ток. Това показва, че часовниците на електромерите са пренастроени, за да отчитат в полза на дружествата. До часовниците нямаме достъп и не можем да направим проверка,каза Кьосев.

   Група младежи внесоха живец в протеста. Те дойдоха с написани на листи хартия послания и застанаха пред паметника на Васил Левски. Искаме да изразим нашата гражданска позиция, споделиха младежите.

Георги Кулов

Протестиращи
Охраняващи
Недоволна
Безпомощност
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини