Цената на брашното с 1% нагоре

През периода 30 януари – 6 февруари средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,99 лв./кг, с 1% по-висока в сравнение с предходния седмичен период.

По области, цените са в диапазона от 0,79 лв./кг до 1,16 лв./кг, съответно във Враца и София. В 11 от областите се регистрира нарастване на ценовите стойности в рамките на 1,1% (Добрич и Хасково) – 6,3% (Русе). В други четири области (Кърджали, Монтана, Варна и Благоевград) цените на едро бележат леко понижение с между 1 и 1,9% спрямо предходния седмичен период. За поредна седмица средната цена на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) остава без промяна – 1,12 лв./кг.

По области, брашното в тези обекти се предлага на цени от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,22 лв./кг (Ямбол). Слабо седмично поскъпване на продукта се регистрира в големите супермаркети на четири области (Русе, Разград, Силистра и Благоевград) - с между 0,9 и 2,7%. В ГТВ на Бургас и Варна цените на брашното бележат понижение спрямо предходната седмица, съответно с 4,3 и 4,4%.

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,28 лв./кг във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната). Изключение прави отново София, където цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,07 лв./кг. Средната цена на дребно за страната в другите търговски обекти (ДТО) остава на ниво от 1,17 лв./кг. В почти цялата страна по-малките магазини запазват цените на дребно на продукта от предходната седмица, като стойностите варират от 1,07 лв./кг (Варна) до 1,23 лв./кг (Бургас, Силистра, Сливен, Стара Загора и Ямбол).

Седмично изменение на цените се регистрира само в две области – понижение в София (с 3,2%) и повишение в Силистра (с 3,4%). Средно за страната, цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,18 лв./кг. Най-голям марж между двата типа цени е регистриран във Враца (0,37 лв./кг). В по-малките магазини във Варна цените на дребно на брашното са малко по-ниски тези на едро (с 0,01 лв./кг). Цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./кг по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа, като разликата достига до 0,16 лв./кг в Пловдив. В Добрич, Благоевград, Варна и Търговище цените на дребно на брашно тип „500” в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с между 0,01 и 0,04 лв./кг.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини