Гласят от април увеличение на минималната работна заплата

Дянков на среща с бизнеса в Кърджали

Финансовият министър Симеон Дянков ще връща сметки за разходите на комисии, работили на референдума за ядрената енергетика заради прекомерно големите суми, посочени за разходите по отоплението и тока, предаде репортер на БГНЕС. Той каза това минути преди да влезе на срещата си с бизнеса в Кърджали тази вечер, след като закъсня с час.

„Точни разчети за разходите по референдума ще има към края на март, продължаваме да събираме сметките от училищата и читалищата, където работиха комисиите. Ще се наложи обаче да върнем някои сметки, защото вече получихме 5-6, според които отоплението и токът са стрували по 100 000 лева, което няма как да се случи”, посочи Дянков. Фрапиращите суми са отбелязани главно от Старозагорско и Ямболско. Той уточни, че средствата за референдума не са били заложени в бюджета и опозицията е виновна за това. Така само 14 млн. лева за разяснителната кампания, за комисиите, бюлетините се оказали посочени пряко. „Всички останали харчове ще се покриват някъде от резерва, очаквам между 6 млн. и 15 млн. допълнителни разходи. Още не сме наясно откъде ще режем, за да платим, чакаме общата сметка”, каза още министърът.

Запитан носи ли добри новини за местния бизнес, той подчерта, че премиерът Борисов ще бъде източник на вестта. „Новото и хубавото е, че както изглежда, след няколко часа ще имаме бюджет за следващата рамка в ЕС 2014-2020 г. Премиерът Борисов е 14-и час в заседание, но преди малко беше доста по-оптимистичен, за разлика от предишните 6-7 пъти, когато си звъняхме, че по основната рамка вече има разбирателство и се очаква в следващите близки часове да се получи решение”, поясни Дянков. Така ще можем по-добре да планираме следващите 7-8 години от гледна точка на парите, които идват по различните европейски програми – за конкурентоспособност, за развитие на селските райони, подчерта от първо лице финансовият министър.

Минималната работна заплата е 310 лева за тази година и поне засега няма промени в това положение, не по-рано от началото на април може да се мисли за поредно увеличение, стана ясно от думите на министъра. „Наистина имаше разговори в правителството за последващо увеличаване на минималната заплата, чакаме да видим как ще върви бюджетът към месец април и се надяваме още веднъж, за 4-и път в нашия мандат възнагражденията да се вдигнат. В началото на април ще имаме конкретика кога и с колко ще може те да бъдат увеличени”, уточни Дянков. Предстои приемането на критерии и актуализирането на минималната работна заплата, има изготвено проекто-постановление. Синдикатите обаче реагираха, че критериите са доста неясни.

Финансовият министър успокои учителите за обещаното увеличение на заплатите им, а новият му колега от образователното ведомство акад. Стефан Воденичаров е дал дума това да стане до дни. „Бюджетът беше приет още миналия декември, правителството и парламентът си свършиха работата. Парите са факт, но понеже учителите са на делегирани бюджети, освен министерското постановление и решение, е необходимо и решение на съвета, който е към Министерството на образованието, където участват и работодателите, и учителите. Те трябва да подпишат протокола за увеличението на заплатите в сектора”, обясни Дянков. Вдигането е малко над 11,5 %. До средата на този месец ще бъде приета и новата наредба на културния министър Вежди Рашидов, която също предвижда ръст на заплатите в сферата на културата.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини