Вместо МОЛ-ове руини и сметища в Кърджали

Тук трябваше да се издига МОЛ

 Руини и сметища заемат днес един от най-атрактивните парцели в Кърджали отреден за МОЛ.  Имотът бе продаден от общината в годините на строителния бум с надеждата, че тук ще се издигне една от най красивите и многофункционални сгради на Кърджали. Икономическата криза сложи точка на инвестиционните намерения. Сега на това място се въртят само бездомни кучета.

Около продажбата на терена, намиращ се до хотелски комплекс „Арпезос” имаше сериозни препирни в местния парламент.

През  2007 г.  софийското дружество „Аладин”ЕООД купи след конкурс парцел от 7,5 дка в центъра на Кърджали за изграждането на търговско-развлекателен комплекс тип МAAL. То трябваше да внесе в общинската хазна 200 000 лева гаранция. Парите трябваше да бъдат залог в случай, че софийската фирма не изпълни инвестиционното си намерение.

 От „Аладин” ЕООД отказаха,като се аргументираха,че с гаранцията ще закупят без търг общински терен от 1,5дка до парцела за МОЛ-а.  Стойността на терена е 306 000 лв. Собственикът на фирмата Алаедин Харфан твърди, че ако му бъде възстановена гаранцията ще доплати още 106 бона.  В парцела ще бъде изградена инфраструктура на МОЛ-а.

 Тогава от опозицията в местния парламент възразиха остро.  Общинската съветничка от БСП Камелия Колчева поиска към договора  с „Аладин” ЕООД да бъде подписан анекс, в който фирмата да се ангажира с конкретен срок за започване на строителството.  В противен случай теренът от 1,5 дка може да бъде продаден при по- добра икономическа конюнктура и да се реализира висока печалба ,посочи Колчева. Според нея общината прави двоен подарък на Алаедин Хафран. От една страна му връща 200 бона, а от друга му осигурява почти безплатно терена за инфраструктура.

По настояване на кмета Хасан Азис гаранцията бе опростена,но Алаедин Хафран така и не започна да строи.

  Общината не се отказа от идеята за МОЛ в Кърджали.Бе насърчен нов проект.МОЛ-ът трябваше да бъде на левия бряг на реката, до картинг пистата  в ляво от Арденски мост  . По първоначални разчети сградата , която трябваше да бъде на пет нива, ще струва петнадесет милиона лева.  Основната инвестиция поиска да  направи софийската фирма „2С Трифонов и сие”. Очакваше се да се включат и други инвеститори, сред които банки и инвестиционни фондове. Готов е идейният проект.  Негов автор е архитект Станислав Луков.   Подготвен бе и  работният.   Изграждането на МОЛ–а трябваше да отнеме около 18 месеца.

 Общата застроена площ на сградата бе планирано да бъде около 40 000 кв. м, разгънати в два подземни и три надземни етажа. 60 на сто от площта трябваше да отдавана под наем.

Предвиждаше се МОЛ-ът да бъде съчетан с малка автогара и хотел.  Автогарата трябваше да бъде международна.  На нея се очакваше да спират автобуси за Турция и Гърция. Планираше се да се открият и линии за Западна Европа.  Предвидени бяха чакалня,  офиси за транспортни фирми,  гишета и стаи за почивка на майки с деца и за шофьорите.

 Кризата провали и този проект.Общината не се отказа да търси инвеститор за МОЛ.

  Мощна пловдивска фирма също поиска да строи търговско-развлекателен комплекс.Този път срещу Съдебната палата в Кърджали. Комплексът е проектиран от и архитект Станислав Луков. Изграждането му трябваше да започне миналата година.

  Комплексът трябваше да разполага с офиси,жилищна част и търговски помещения. Към офисите има интерес от адвокати и нотариуси. Големи търговски вериги проявиха желание да се настанят в търговската част на комплекса.

  Парцелът на ъгъла срещу Съдебната палата бе обособен за търговски цели още през времето на кмета Румен Димитров в началото на века.Той бе продаден на търг с явно наддаване,едва при третата сесия.

И този проект е замразен,научи Кърджали бг вести.

С времето възможността Кърджали да се сдобие с МОЛ става все по-малка. Обезлюдяването на града и намалената покупателна способност на кърджалийци заради кризата отдалечават града от възможността да има   търговско развлекателен комплекс.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини