Саботират концерта на "Планета"

Гражданското сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" настоява да бъде прогонен от НДК насроченият за 26 февруари концерт на телевизия "Планета".

"Попфолкът и кючеците нямат място в Националния дворец на културата!" - заявява в декларация Гражданското сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Искането на майките е организаторите на шумно рекламирания и насрочен за 26 февруари 2013 година в зала 1 на НДК концерт по повод 11-те Годишни музикални награди на телевизия "Планета" спешно да си потърсят друг терен.

"Разсъблечените силиконови попфолк изпълнителки с техните вулгарни песни нямат място в този истински храм на изкуствата" - убедени са в сдружението.

Чалга шоуто с т.нар. "награди" на телевизия "Планета" не бива и няма как да се проведе в зала 1 на Националния дворец на културата и по чисто формални, процедурни причини, уточняват от родителската организация и припомнят, че на новия интернет сайт на НДК изрично е декларирано, че Дворецът е най-големият многофункционален комплекс в Югоизточна Европа за конгреси, културни събития и изложения.

На официалния сайт новото ръководство заявява, че НДК ще "подкрепя българската култура като организатор и продуцент на собствени фестивали и събития" и същевременно изтъква, че в легендарната зала 1 са гостували знаменитости и световни звезди от ранга на Хосе Карерас, Андреа Бочели, Монсерат Кабайе, Найджъл Кенеди, Болшой театър, Симфоничния оркестър на Санкт Петербург, Виенската филхармония с Херберт фон Караян, както и Боб Дилън, Стинг, Чък Кърия, Марк Нопфлър, Джо Кокър, Buena Vista Social Club, Джон Маклафлин, Пако де Лусия, Джеймз Браун, Джон Лорд, Ал Ди Меола и много други.

Ръководството на НДК се гордее и с добилите широка популярност фестивали - "Салон на изкуствата", "Киномания" и "Новогодишен музикален фестивал", на които дворецът е продуцент, но никъде на сайта на институцията не е упоменато, че тя ще лансира или подкрепя едни или други чалга изяви, отбелязват от Сдружението на майките.

"Какво възпитателно и родолюбиво има в срамните и грозни сцени, в които нашумели попфолк певици си позволяват да се появяват пред публиката и тв камерите в блясъка на прожекторите почти голи, увити само в националния трибагреник, и да се гаврят с националните ни символи, а други фолкдиви излизат все по-често да пеят по сцените и изобщо без бельо, само и само да си направят PR" - питат се майките.

От родителската организация се надяват вицепремиерът Симеон Дянков, който е принципал на НДК, да намери начин и да посъветва ръководството на двореца вече да не се отдава под наем за чалга церемонии, защото уникалното съоръжение е строено с пари на данъкоплатците и с доброволния труд на хиляди столичани именно за Дворец на културата, а не за средище за популяризиране на ориенталски ритми и кючеци.

"Вярно, днес НДК е търговско дружество - собственост на държавата, което се издържа от дейността си, а знаем крилатата фраза "Парите не миришат", приписвана на римския император Веспасиан" - отбелязват от Гражданското сдружение.

"Парите на попфолка обаче, уви, миришат, и то лошо, неприятно, така че шефовете на НДК не бива да разчитат на тях" - препоръчват от родителската организация.

Майките напомнят, че амбициите на София да се бори за издигането ѝ като официалното българско предложение за Европейска столица на културата през 2019 година са изключително сериозни, но същевременно те предупреждават, че с вулгарните и цинични хитове на чалга изпълнителките ни и с кършене на гюбеци едва ли ще се представим на ниво пред културния елит на Европа.

"Кандидатурата на София за евростолица на културата е изключителен шанс да популяризираме нашия град на европейска и международна културна сцена и да издигнем репутацията му, но за да стане това факт, са необходими сериозни усилия, изискват се съгласувани действия от страна на граждани и институции. Една от задължителните първи стъпки в тази насока е и превръщането на НДК в зона, напълно свободна от чалга" - настояват в заключение от Сдружението на майките.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини