Лютви Местан: Доган се включва в предизборната кампания

Сокола е борец за свобода, а демокрацията е в опасност, заяви новият шеф на ДПС “Ахмед Доган ще е активен на изборите, защото демокрацията е в риск”, заяви по радио К2 Лютви Местан. Преди седмица Местан бе избран за лидер на ДПС след страховита увертюра – нападение с пистолет над Сокола, докато четеше словото, с което щеше да обяви оттеглянето си от председателския пост в партията.

“Ако до вчера съм имал съмнения за крайната цел на толкова безотговорно подменяната от г-н Цветанов и ГЕРБ неоспорима теза, че е направен опит за политическо покушение, то днес вече съм абсолютно убеден, че има добре премислен сценарий за нагнетяване на напрежение в обществото”, коментира Местан пред водещата Илиана Беновска. „Полето на авторитарния тип политици не е спокойната политическа среда, – продължи Местан, – тяхното поле е полето на конфронтацията, на политическото напрежение, когато се поражда необходимостта от „силната ръка“, от героя-спасител. Ако няма какво да бъде спасявано, трябва да се измисли, т.е. да се нагнети изкуствено напрежение, за да има нужда от действията на „силната ръка“. Затова  българското гражданско общество няма по-важна задача от смяната на модела на властта“.

Формалната смяна на властта според лидера на ДПС  няма да реши проблемите на българите, по думите му е необходимо е широко съгласие за появата на друг модел на властта – като съдържание и като конкретни участници в управлението на страната.

ДПС вижда своята роля като един от основните “съсубекти за продуциране и осъществяване на алтернатива на ГЕРБ”, смята Местан.

“Опазил ме Господ да допусна, че основна политическа сила може да има отношение към този позорен политически акт. Забелязвам обаче елементи на добре премислен сценарий за политическа употреба на случилото се. Изпълнителната власт в лицето на вицепремиера Цветанов подменя основната теза на разследването. Така те практически отказват да разследват политическо поръчителство”, твърди Местан.

Новият председател на ДПС обяви, че Ахмед Доган ще участва активно в предизборната кампания: “Той е от политиците, които имат принос за задаването на българския преход от тоталитаризъм към демократично гражданско общество. Такива политици не могат да не бъдат да не бъдат активни, особено когато има необходимост от възстановяване на демокрацията. Борците за свобода са най-активни, когато има риск за демокрацията. Убеден съм, че г-н Доган ще остане силно ангажиран и с каузата на ДПС, и с каузата на живота си – свободна и демократична България”.

Източник: http://www.pik.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини