Списание „Алев” (Пламък) отбеляза 5 години от издаването си

Културното списание „Алев” (Пламък) отбеляза 5-та година от основаването си. Това  стане на тържество в четвъртък в читалище „Ю.Лютфи” в Кърджали. Гост на мероприятието бе генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи. Тук бяха още управителният съвет на списанието, писатели, творци, интелектуалци и читатели.

„Поздравявам собственика на „Алев” Емел Балъкчъ и главния редактор Мехмед Алев за ценната им работа, която изпълва една важна празнота в културния живот на етническите общности в България”, заяви в своето приветствие Шенер Джебеджи. „Имаме желанието в България да се увеличат подобни списания, да се открият вестници, радиа, телевизии. Стъпките, които се правят в тази насока са много ценни за нас”, подчерта консулът Джебеджи. Той пожела още много творческо дълголетие на изданието, да продължи да се цели високо и да печели още повече читатели и почитатели.

Доц. Касим Юнусов сподели, че само за пет години живот „Алев” се е наложил като източник на ценни културни произведения на български и турски език. Той пожела на изданието да разпространява с още по-смели темпове и зрялост своите културни ценности в страниците си.

Зам.- председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев прочете поздравителен адрес от името на председателя на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Неджми Ходжов и председателя на читалище „Родопска искра” Юксел Исмаил, в който се казва, че издавайки списанието на два езика – турски и български – прокламира своята цивилизована визия, че то ще служи като мост между културите на тези общности, че културното многообразие е благодатна възможност хората да опознаят по-добре и себе си, и другия.

Родопската поетеса от село Кобиляне Хабибе Хасан заяви, че списание „Алев” е огледален образ на българската и турската култура у нас.

Известният майстор на четката от Мочилград Камбер Камбер прочете свое есе на турски език, посветен на 5-та годишнина от издаването на „Алев”.

От името на Областния и общинския съвет на пенсионерите в Кърджали Илинка Василева пожела нови успехи и спорна работа. Тя поздрави екипа на изданието, че дава трибуна на етническата толерантност в региона.

Собственикът на „Алев” Емел Балъкчъ благодари на всички за добрите пожелания. Тя заяви, че целта на изданието е да популяризира културата на турците в България.

„ В началото се устремих като млада булка, която не знае къде ще стъпи- наляво или надясно и се е оказах в една отговорна ниша. Запознах се с десетки творци, които бяха само имена в съзнанието ми. Всеки материал изискваше познаването не само на човека, но и неговото творчество. „Алев” освен, че популяризира турската култура, в него място намират и български, ромски, еврейски, руски творци”, подчерта Балъкчъ и добави „Подайте ни ръце, за да ни има и нас”.

Списание „Алев” започва да излиза през есента на 2008 г. на турски и български език и бързо придобива популярност у нас със своите статии в областта на литературата и културата на турския етнос. Първите години списанието излиза всеки месец, а от началото на 2010 година започва да се издава през два месеца.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини