Квартет “Еделвайс” печели награди на фестивали, тук го признават само туристите

Квартет "Еделвайс" във Военния клуб

Квартет “Еделвайс” за стари градски песни печели признание и награди извън Кърджали, но тук внимание му обръщат само туристите. Квартетът съществува от две години към Военния клуб в столицата на Източните Родопи. Музикантите са самодейци, но както те споделят свирят от пионерска до пенсионерска възраст. Те участват във всички изяви на Военния клуб, но искат и общината да ги включва в културния календар. За сега на свои прояви извън клуба ни канят само туристите. Ходим с тях по походи и хижи. Атмосферата е неповторима, споделят музикантите от квартет “Еделвайс”.

Съставът е формиран от Веско Василев -акордион, Борис Шибойков-барабани, Христо Тодоров-китара и Никола Радиков-вокал. Някои от тях са започнали музикална кариера в култовата по време на социализма група Попчетата, други са пели в оперетата към Дома на културата. Репертоарът им се състои от 30 стари градски песни. С подкрепата на Военния клуб се явават на фестивали из страната. През 2011 и 2012 г. печелят призови места на фестивала “Нежни чувства” в Пловдив. На фестивала в Хасково “С песните на Ари”/посветен на големия майстор на старите градски песни Аспарух Лешников/ те вземат второ място. С голямо признание се ползва вокалистът Никола Радиков. През 2011 и 2012 г. печели фестивалът “С песните на Ари”. Пръв се класира в две поредни години и в Пловдив на “Нежни чувства”. Печели приз и на международния фестивал “Море и спомени “ във Варна. Участва във Самоков на Първия фестивал на старата градска песен. Канят го в предаването “Ако зажалиш” на Бони Милчева по телевизия СКАТ.

Последната голяма изява на квартета е участие в концерт в НДК в края на миналата година.

За последно свирихме пред публика на Васильовден. Излязохме в студа в парка на пейките и забявлавахме кърджалийци. Още кашляме и кихаме, споделят музикантите. Те не крият ,че имат много обожателки.Според тях -на зряла възраст.

Членовете на квартет “Еделвайс” с тъга говорят за миналото, когато имаше клуб на културните дейци и там можеха да се изявават. Те смятат, че общината трябва да положи усилия да възстанови отново средище на градските интелектуалци и бохема.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини