Министър Найденов обеща обезщетения за избитите птици в Звиница, дойде на крака при стопаните

Министър Найденов спазва предписанията за дезинфекция

До две седмици всички стопани от кърджалийското село Звиница ще бъдат компенсирани за умъртвените им птици, които се оказаха заразени от псевдочума , известна още като нюкясълска болест. Държавата ще отдели 15 000 лева за да бъдат обезщетени собствениците на 1263 умъртвени кокошки по пазарни цени. Това съобщи в Звиница лично министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов , който спешно дойде на място за да види как е овладяно огнището на силнозаразната болест. С него пристигнаха народния представител от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева и областният управител Иванка Таушанова.

Птиците бяха избити от ветеринари в сряда, след като взетите две проби дадоха положителен резултат. Първите кокошки с започнали да умират в понеделник. Веднага са тествани за нюкясълска болест. За заразата съобщи областният управител на Кърджали Иванка Таушанова . От Агенцията за контрол на храните съвместно с полицията завардиха входа и изхода на село Звиница , като на преминаващите бе наложен строг режим на дезинфекция. Във сряда по хуманен начин бяха умъртвени 1263 кокошки. Стопаните се опитваха да скрият любитите си птици, но разпоредбите бяха категорични. Птиците се умъртвяваха по хуманен начин с газ. В съседните на Звиница села Балкан, Крин,Татково и Бащино спешно се извърши ваксинация на пернатите.

В огнището на заразата в сряда пристигна кметът на Кърджали Хасан Азис, който обясни на стопаните, че за да се овладее заразата трябва птиците да се умъртвят. Той разпореди в селото да пристигнат багери, които изкопаха четириметрови трапове,за зарявене на мъртвите кокошки.

Изчаках да бъде овладяно огнището за да дойда да се срещна с вас, каза на жителите на село Звиница министър Найденов при своята визита днес. Хората се бяха събрали в читалището и чакаха да чуят какво да правят от тук нататък. Министърът каза, че посещението му цели да се запознае на място със ситуацията в региона за да не се позволи разпространение на заразата. Преди време имаше отново в Кърджалийско подобно огнище, но на птичи грип. Трябва да бъдем внимателни. В съседна Турция има такива случаи на нюкясълска болест. Вероятно заразата е пренесена тук от хора или птици, посочи министърът.Оказа се,че той е първият член на българско правителство посещаващ селото. Дошъл съм на крака да ви чуя проблемите, каза министър Найденов. Първото, което ще ви кажа е, че ще ви дадем пари не само за умъртвените от ветеринарите птици, но и за тези които преди това са починали от заразата, каза министърът. Той обясни на местните жители, че селото ще бъде под карантина 21 дни. След това хората ще могат отново да отглеждат птици.

Разговорът бързо излезе извън темата за нюкясълската болест. Хората задаваха много въпроси.

Основно се интересуваха от цената на водата, с която поливат пипера, който тук е основна култура. Хафизе Юсеин посочи,че плащат по 40 лева на декар за едно поливане. За сезон поливките са 7. Кметът на селото Ниязи Вели се застъпи пред министъра и помоли да се реши проблема,като се намали цената на водата.

Ще възложим на “Напоителни системи” да предвидят още съоръжения за тяхна сметка. Нови помпи ще поевтинят водата. Трябва да намалим себестойността й. Тогава ще ви олекне, каза министърът.

Той обеща също,че ще прокара проект по Програмата за развитие на земеделските райони за ремонт на пътя Звиница-Рудина, който е от особена важност за селото.

Илия Чавдаров от Звиница попита земеделския министър защо от Европейският съюз ни привеждат субсидии на глава добитък но само за женските животни. Като не храним коча, той не може да върши работа.Трябва да има и за женско и за мъжко, каза стопанинът. Министърът прие шегата и поясни, че това е било договорено при влизането ни в Европейския съюз. Сега при преговорите за следващият програмен период това ще се поправи. Ще договорим субсидии и за овце и за кочове, както и за стопанствата, обеща мининистърът.

Той зарадва и тютюнопроизводителите, като съобщи, че страната ни се е преборила субсидиите за тютюнопроизводството да отпаднат от забранителния списък за субсидиране на Евросъюза. Готови сме и тази година да дадем доплащания от 72 млн.лева на тютюнджиите,категоричен бе министърът.

Георги Кулов

Контролен пункт
Ветеринарите координират усилия
Дезинфектиране на селото
Журналистически интерес
Министърът отговаряше на множество въпроси
Въпросите на селяните
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини