7 °C

Министър Найденов обеща обезщетения за избитите птици в Звиница, дойде на крака при стопаните

Министър Найденов спазва предписанията за дезинфекция

До две седмици всички стопани от кърджалийското село Звиница ще бъдат компенсирани за умъртвените им птици, които се оказаха заразени от псевдочума , известна още като нюкясълска болест. Държавата ще отдели 15 000 лева за да бъдат обезщетени собствениците на 1263 умъртвени кокошки по пазарни цени. Това съобщи в Звиница лично министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов , който спешно дойде на място за да види как е овладяно огнището на силнозаразната болест. С него пристигнаха народния представител от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева и областният управител Иванка Таушанова.

Птиците бяха избити от ветеринари в сряда, след като взетите две проби дадоха положителен резултат. Първите кокошки с започнали да умират в понеделник. Веднага са тествани за нюкясълска болест. За заразата съобщи областният управител на Кърджали Иванка Таушанова . От Агенцията за контрол на храните съвместно с полицията завардиха входа и изхода на село Звиница , като на преминаващите бе наложен строг режим на дезинфекция. Във сряда по хуманен начин бяха умъртвени 1263 кокошки. Стопаните се опитваха да скрият любитите си птици, но разпоредбите бяха категорични. Птиците се умъртвяваха по хуманен начин с газ. В съседните на Звиница села Балкан, Крин,Татково и Бащино спешно се извърши ваксинация на пернатите.

В огнището на заразата в сряда пристигна кметът на Кърджали Хасан Азис, който обясни на стопаните, че за да се овладее заразата трябва птиците да се умъртвят. Той разпореди в селото да пристигнат багери, които изкопаха четириметрови трапове,за зарявене на мъртвите кокошки.

Изчаках да бъде овладяно огнището за да дойда да се срещна с вас, каза на жителите на село Звиница министър Найденов при своята визита днес. Хората се бяха събрали в читалището и чакаха да чуят какво да правят от тук нататък. Министърът каза, че посещението му цели да се запознае на място със ситуацията в региона за да не се позволи разпространение на заразата. Преди време имаше отново в Кърджалийско подобно огнище, но на птичи грип. Трябва да бъдем внимателни. В съседна Турция има такива случаи на нюкясълска болест. Вероятно заразата е пренесена тук от хора или птици, посочи министърът.Оказа се,че той е първият член на българско правителство посещаващ селото. Дошъл съм на крака да ви чуя проблемите, каза министър Найденов. Първото, което ще ви кажа е, че ще ви дадем пари не само за умъртвените от ветеринарите птици, но и за тези които преди това са починали от заразата, каза министърът. Той обясни на местните жители, че селото ще бъде под карантина 21 дни. След това хората ще могат отново да отглеждат птици.

Разговорът бързо излезе извън темата за нюкясълската болест. Хората задаваха много въпроси.

Основно се интересуваха от цената на водата, с която поливат пипера, който тук е основна култура. Хафизе Юсеин посочи,че плащат по 40 лева на декар за едно поливане. За сезон поливките са 7. Кметът на селото Ниязи Вели се застъпи пред министъра и помоли да се реши проблема,като се намали цената на водата.

Ще възложим на “Напоителни системи” да предвидят още съоръжения за тяхна сметка. Нови помпи ще поевтинят водата. Трябва да намалим себестойността й. Тогава ще ви олекне, каза министърът.

Той обеща също,че ще прокара проект по Програмата за развитие на земеделските райони за ремонт на пътя Звиница-Рудина, който е от особена важност за селото.

Илия Чавдаров от Звиница попита земеделския министър защо от Европейският съюз ни привеждат субсидии на глава добитък но само за женските животни. Като не храним коча, той не може да върши работа.Трябва да има и за женско и за мъжко, каза стопанинът. Министърът прие шегата и поясни, че това е било договорено при влизането ни в Европейския съюз. Сега при преговорите за следващият програмен период това ще се поправи. Ще договорим субсидии и за овце и за кочове, както и за стопанствата, обеща мининистърът.

Той зарадва и тютюнопроизводителите, като съобщи, че страната ни се е преборила субсидиите за тютюнопроизводството да отпаднат от забранителния списък за субсидиране на Евросъюза. Готови сме и тази година да дадем доплащания от 72 млн.лева на тютюнджиите,категоричен бе министърът.

Георги Кулов

Контролен пункт
Ветеринарите координират усилия
Дезинфектиране на селото
Журналистически интерес
Министърът отговаряше на множество въпроси
Въпросите на селяните
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини