4 °C

Махалата на бунт срещу пълномощника на градоначалника, искат собствен кмет

Недоволните

Жителите на квартал “Боровец” искат да се цепят от Кърджали и да избират собствен кмет. Те не искат да ги управлява пълномощника на градоначалника Хасан Азис-Мехмедали Ахмед. Недоволството е масово , показа проверка на Кърджали бг вести. В махалата твърдят, че за местните хора се сещат само по време на избори. Раздават по няколко килограма брашино и ориз на човек, за да купят вота им и след това ги зарязват. Пълномощникът Мехмедали Ахмед не прави нищо за нас и затова искаме да сме отделно-сами да си избираме кмет, а не да ни го назначават, споделят жители на квартала.

Един от основните проблеми са улиците в махалата. При мандата на Тройната коалиция тук са хвърлени 9 млн. лева за канализация и асфалтиране на тестните сокаци между незаконните къщи.

Пластът асфалт е толкова тънък, че е изтраял само три години. Ямите в настилката са големи. Поради това нито таксита,нито линейки се качват в махалата. Има и улици, които не са асфалтирани. Такава е пресечка на улица “Морава”. Там хората газят кал до глезените. Твърдят, че слизат с гумени галоши до Пазара и там обуват обувки преди да тръгнат из града. Децата едва издрапват до училище.

Другият проблеме е липсата на вода в горната част на “Боровец”.Хората ходят при съседи за да си налеят. Нафизе Тахир е онкоболна. Има и диабет. Жалва се,че не я вземат в болницата закщото не е къпана. Не мога да мъкна тубите с вода. Нямам сили. Обещават за водата,но не я пускат, негодува Нафизе Тахир. Според нея тези, които не плащат имат вода. Според Юри Данаилов брат му умрял заради мръсотията в квартала. Проблемът с плащането на водата е сериозен. Както Кърджали бг вести писа от “В и К “сега се опитват да поставят водомери, въпреки че къщите са незаконни и по закон не трябва да получават вода.

Бедствие са са боклуците. Кварталът е буквално зарит от чували със смет. До голям контейнер е образувано сметище. Боклуците се трупат до вратите на хранителните магазини, но това не смущава хигиенните инспектори. Заразите чукат на вратата на местните хора.

Жителите на махалата искат от пълномощника да ги защити пред енергоснабдителното дружество EVN. Електромерите са изнесенви извън домовете им, но са еднотарифни. Те отчитат само по тарифата за дневна енергия. Мюмюн Халил се оплаква, че плаща по 60-70 лева на месец само за хладилник и телевизор. Бойлерът и пералнята в квартала са лукс.

Местните смятат, че пълномощникът трябва да се застъпи за тях и да не бъдат дискриминирани за работа. Сега работодатели като чуят, че кандидата е от махалата директно го отхвърлят. Повечето млади са без работа. По цял ден играят комар на улицата. Юри Даналилов се оплаква,че гладува. Жена му избягала с друг мъж, защото не можел да храни семейството си.

Живеем в гето. В постоянна дискриминация, твърдят местните.

Преподавател по физическо възпитание в основното училище “П.Яворов”, който развива футбол сред децата за да осмисли ежедневието им,се оплаква,че няма разбиране от властите. Те не подкрепят с лев усилията децата да бъдат откъснати от пороците и да спортуват,жалва се той.

Хората от квартала искат да са привилигировани.Те настояват да са с предимство пред останалите. В същото време не плащат данъци , вода. Това сподели в отговор пълномощника на махалата Мехмедали Ахмед. Според него съкварталците му искат някой да им свърши работата, без те да си мръднат пръста.

Мехмедали Ахмед каза, че е назначен да е в помощ на кмета на общината. Информира го непрекъснато за проблемите. Скоро е водил зам.кметът Юсеин Ахмед да го запознае на място с язвите в махалата. Първостепенната ни задача е да сложим в регулация целия квартал, защото къщите са без нотариални актове и това създава поредица от проблеми.Улиците нямат имена, домовете номера.Върви и поставянето на водомери. Издава непрекъснато служебни бележки за “В и К.”Проблемът със сметта е тежък, защото се очаква нов търг за сметосъбираща фирма и “Титан Клинър” гледат през пръсти на ангажиментите си. И вода и такса смет се покриват от общината. Хората масово не плащат , казва Мехмедали Ахмед. Той упреква съкварталците си, че зарязват училище от рано , женят децата си на 12-13 години. Имат пари за сватби, но не и за друго, твърди пълномощникът. Докато е така те винаги ще бъдат бедни и отритнати от обществото, смята Мехмедали Ахмед.

Георги Кулов

Незаконните къщи
Електромерите
Калта
Боклуците
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини