5 °C

Михалевски атакува Караянчева за водния цикъл

Във връзка с днес подписания договор за водния цикъл в Кърджали Димчо Михалевски пише на страницата си във фейсбук следното :

Първо, искам да поздравя Община Кърджали и нейните жители, че най-после се пребориха за този проект. Искам да приканя моята колежка от Народното събрание да си успокои емоциите и да и напомня, че е важно какво се построява и какво остава. 
Когато през месец септември 2011 г. алармирах, че имам официална справка от МОСВ и в нея проектът за интегриран воден цикъл на град Кърджали е предвиден с над 73 милиона лева, в т.ч. собствено участие на Община Кърджали близо 21 милиона лева, това беше факт. Сега очевидно е намалена как общата стойност на проекта ( изключени са няколко големи водопровода ) и намалено съфинансирането от Община Кърджали.
По въпроса за това, какво ние сме направили за ВиК системата на Кърджали, ще припомня, че са изпълнени и реконструирани над 40 км водопроводи в града (от общо 110 км), изпълнена е изцяло нова водопроводна и канализационна инсталация на квартал "Боровец", монтиран е градски регулатор на налягането за град Кърджали, който намали 10 пъти авариите в града. Завършени са много и важни колектори за отвеждане на отпадъчните води в изходната точка към бъдещата ПСОВ - Кърджали. 
Тревогата която изразих през септември 2012 г. от забавянето на старта на проекта е валидна и днес. Защото беше напълно възможно, след като МОСВ стартира изработването на проектите и апликационните форми за водните проекти на Видин, Перник, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Добрич през 2008 г. това да приключи през 2010 г. Сега сме 2013 г. През това време МОСВ намали ресурсът за ВиК проекти от 2,5 милиарда лева на около 1,95 милиарда лева, поради прехвърляне на средства за закупуване на мотриси за метрото в София, на трамвай, на тролейбуси и автобуси за София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. Едновременно с това МОСВ подписваше договори с общините за суми далеч надхвърлящи наличните средства по Оперативната програма предназначени за ВиК. Към вчерашна дата по данни от официалният сайт на ОПОС за ВиК проекти са сключени договори с общините за 3,907 милиарда лева, днес в Кърджали за още 70 милиона лева. Така вие , читатели можете да си направите извода имаме 1,95 милиарда лева за ВиК проекти , а сме сключили договори за 3,977 милиарда лева. Надхвърлили сме над 2 пъти наличния ресурс. 
Правилата са такива, че започналото строителство на обекти в този планов период (2007-2013) трябва да завърши, да се въведат в експлоатация, и да се разплатят разходите до края на 2015 г. В противен случай всичко остава за сметка на държавния бюджет. Има огромен риск дори и при намаляване на бюджетите на сключените договори с 20% заради процедурите по ЗОП, десетки проекти на общини да не завършат поради липса на бюджет в МОСВ, и това да се отрази тежко на държавния и общинските бюджети. 
Така, че аз пожелавам успех на Кърджали и нека бързат, защото парите са 2 милиарда лева, а общата сума на договорите е 4 милиарда лева.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020

Случаен виц

Последни новини