ДПС пасува за референдума в Кърджалийско,очакват едва 20 000 да гласуват в областта

Бахри Юмер

Слаба избирателна активност на предстоящия референдум в област Кърджали очакват политическите наблюдатели. Причината е, че ДПС ще запази неутрална позиция в спора в подкрепа или отричане на развитието на ядрената енергетика. За Кърджали бг вести областния лидер на ДПС Бахри Юмер сподели, че областното ръководство на партията е обсъдило проблема. Нашите хора са политически грамотни. Няма да им налагаме становище. Те трябва да преценят да гласуват с да или не на референдума ,подчерта Бахри Юмер. Той поясни, че окончателното становище на партията ще стане ясно на националната конференция на 19 януари. Дори и да излезем с позиция, няма да я налагаме на нашите симпатизанти, поясни областния лидер на ДПС.

За БСП ще бъде успех, ако зад инициативния комитет с лидер председателят на БАН Стефан Воденичаров застанат тези, които подкрепиха подписката за референдума. В Кърджалийско това бяха 14 000 души. Сред тях и 4000 хора с турски имена, които вероятно в голамата си част са симпатизанти на ДПС. Това каза членът на общинското ръководство на БСП Милан Миланов. Както е известно социалистите стоят зад този инициативен комитет.

От ГЕРБ нямат колебания. Те стриктно ще спазят партийната заръка на лидера Бойко Борисов и ще гласуват против. Много от симпатизантите на партията обаче просто няма да излязат да гласуват въпреки, че на 6 януари Генералът ги призова да дадат гласа си срещу новата ядрена централа.

Герберите ще трябва да подкрепят един от трите инициативни комитета, които са против Белене. Това са на 76 народни представители от управляващата партияа, на Иван Иванов от ДСБ и на Мария Капон от Единната народна партия.

Прогнозите сочат, че едва една пета от избирателите, гласували на последните парламентарни изборив Кърджалийско ще застанат пред урните. През 2009 г. във вота участваха 101 601 гласоподаватели.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини