Билкозаготвителни пунктове в Кържалийско се отчитат до 20 януари

До 20 януари е срокът, в който всички отговорници на билкозаготвителни пунктове на територията на областите Хасково и Кърджали трябва да представят в регионалната инспекция по околната среда и водите обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2012 г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности, съобщават от РИОСВ– Хасково. На територията й работят 6 пункта за изкупуване на билки, които се намират в Симеоновград, с. Константиново общ. Симеоновград, Крумовград, Кърджали и два в Любимец. Според последните им проверки, те отговарят на изискванията по закона за лечебните растения и имат необходимите разрешителни. Подадените в екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните  години показват, че в региона се събират най-много риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, лавандула и липа.

Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и/или съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

Билкозаготвителите, които не подадат справка за 2012 г. или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкция, предупреждават от РИОСВ. Предвидената в закона за лечебните растения глоба е от 100 до 1000 лева или имуществена санкция от 300 до 2500 лева.

РИОСВ- Хасково уведомява и всички титуляри на разрешителни за заустване, издадени по реда на Закона за водите, че в срок до 31 март 2013 г. е необходимо да представят в инспекцията доклад за изпълнение на условията в издаденото им разрешително.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини