Немощни пациенти висят в аптеки, фармацевтите задължени да ги обслужват бавно

Немощни пациенти висят в аптеките на Кърджали, а фармацевтите са задължени да отделят по 9 минути на рецепта. Обикновено хронично болните имат по няколко рецепти от личните си лекари. Някои от тях трябва да отделят по час за да получат лекарствата си. За това алармират фармацевти от града.

Регламентът да се обслужват бавно пациентите бе въведен с наредба от 1 януари. Инициативата е на Съюза на фармацевтите. Той обаче се посреща на нож от аптекарите. Те смятат, че пациентите ненужно се наказват. И сега има опашки в аптеките. Сега обслужването ще стане още по-бавно споделят фармацевти.

Новият регламент е въведен с цел по доброто обслужване на гражданите. Предвидено е внимателно обработване на рецептите. Така няма да бъдат допуснати грешки при обслужването на хората, поясни за Кърджали бг вести шефът на Районната здравно-осигурителна каса Соня Ангелова. Тя каза,че инициативата е на самата браншова организация на фармацевтите и те имат договори за това. Чакаме от Националната здравно осигурителна каса тълкувание на наредбата. Предвидено е около месец аптекарите да свикнат с новия регламент. Тогава ще започнат и проверки за спазването на наредбата, поясни Соня Ангелова.

Тя сподели също, че има и недоволни. Наредбата се обжалва в Софийския административен съд от фирми.

Аптекари в Кърджали смятат,че наредбата ще отпадне, защото вместо да се подобри, обслужването ще се влоши заради големи опашки.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини