ГЕРБ хвърля око на поста омбудсман, реже Хакиф Емин

Хакиф Емин

ГЕРБ хвърли око на поста омбудсман на община Кърджали и провали избора на обществен посредник. Съветниците от опозицията не подкрепиха нито досегашния обществен посредник Хакиф Емин, нито другия претендент за поста Пейчо Пашов. Претекстът на гербаджии беше, че не са съгласни с процедурата предвидена в правилника за работата на обществения посредник и, че тя не е спазена при номинирането на двамата кандидати. Пред Кърджали бг вести преди време общинският лидер на ГЕРБ Илия Илиев сподели, че има политизиране на институцията.

В същност институцията обществен посредник е ключова за политическите играчи в Кърджали. Тя дава възможност от името на гражданите да се упражнява натиск върху общинска администрация и общински съвет за спазването на законодателрството и правата на кърджалийци. На практика ако опозицията държи поста, тя ще има трибуната, от която да критикува работата на градоначалника Хасан Азис.

В продължение на четири години всички отчети на досегашнтият обществен посредник Хакиф Емин бяха приемани от местния парламент с пълнно мнозинство, а той получаваше суперлативи за работата си. Изострянето на политическата конфронтация в общинския съвет доведе до там, че интересът на гражданите се постави в служба на политиците.

На днешната сесия бяха изслушани двамата кандидати за поста. Пръв представи своята теза Пейчо Пашов. Вместо да защити концепция за работата си той предпочете да се жалва, че е дискриминиран и, че Хакиф Емин неправомерно продължава да изпълнява длъжността до избор на нов омбудсман.

Досегашният обществен посредник Хакиф Емин представи концепцията си, като подчерта, че както досега ще бъде деполитизиран и ще помага на гражданите срещу самоуправството на институциите , независимо от тяхния етнос, религиозна принадлежност и политически убеждения.

При гласуването ДПС гласуваха въздържали се за кандидатурата на Пейчо Пашов. Не го подкрепиха и повечето от герберите. Не получи нужните му 28 гласа квалифицирано мнозинство и Хакиф Емин. За него дадоха вота си 22 съветници.

Кърджали остана без омбудсман. Практиката в други градове показва, че когато партиите не постигнат консенсус за кандидата трудно се стига до избор. Така обикновено институцията се закрива. Доскоро Кърджали се гордееше ,че е един от 26-те града с обществен посредник в страната. В първия си мандат Хакиф Емин бе избран с пълен консенсус. Той бе член и на ръководството на Сдружението на обществените посредници в Република България.

Георги Кулов

Пейчо Пашов
Подкрепата на ДПС
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини