Задържаният за обира на трезора в Кърджали убил с ритници младеж

Прочутият касоразбивач Славчо Магеров-Мегера, който бе заловен неотдавна при опит за обир на обществен трезор в Кърджали, е лежал в затвора още като дете. Осъден бил за убийство на 21-годишен младеж в Пловдив, пише Труд. Пловдивският съд му отредил 11 години лишаване от свобода през юни 1995 г. По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, когато излязъл от затвора, Мегера станал "специалист по обири на трезори и чейнджбюра". Зад гърба си той има седем криминални регистрации и присъди. Осъждан е и за опит за кражба на 48 860 лева от банкомат.Години наред Магеров е сред заподозрените за грабежи и кражби. Често обаче остава само заподозрян или свидетел. До нощта на 4 януари тази година, когато бе арестуван с маска на лицето до обществен трезор на улица "Сан Стефано" в Кърджали. Към 2 ч съседи чули удари, излезли на терасата и видели, че трима мъже опитват да излязат от задния прозорец.В това време се задействала алармената система. За минути улицата била блокирана от полиция. Магеров бе заловен наблизо, а петимата му съучастници се измъкнаха.Бандата опитала да избяга с джип БМВ, краден преди десет месеца от Пловдив. Планът им се провали, тъй като катастрофираха. В двор на близка къща полицията откри разпилени 4500 евро и пистолет със седем патрона. Вчера стана ясно, че още един от бандата е заловен."Не вярвам на обвиненията срещу брат ми, нито приемам да го наричат лидер в престъпния свят. Излежал е наказанието за убийството, което е станало случайно. Не е искал да го извърши. Било е младежко спречкване, не е виновен. Не може така да го обвиняват", каза сестра му Бистра.

Магистрати под тепетата още си спомнят делото срещу Магеров, Кирил Попов от София и Здравко Костов от Пловдив. На 19 декември 1992 г. те отишли в нощно заведение в Пловдив. През това време там бил с приятели Илия Генов. "Доколкото си спомням, момчето не ги е закачало, а агресията от тяхна страна се появила, защото не одобрявали поведението му в заведението", обяснява пловдивски магистрат. Към 2 часа през нощта тримата пребили с ритници и юмруци Илия Генов на тротоара. Той издъхнал от раните си.През 1995 г. Окръжният съд в Пловдив изпратил Магеров в затвора за 11 години. Съучастникът му Кирил Попов получава 17 години, а Здравко Костов - 15 години. "Няма да забравя майката на Илия, която на целия процес плачеше и настояваше за възмездие. Жената сподели, че синът знаел английски, френски, руски и се готвел да заминава за чужбина, за да работи и продължи образованието си ", спомнят си магистрати.Години по-късно Магеров излязъл от затвора предсрочно за добро поведение и се прибрал при родителите си в кв. "Кършияка" в Пловдив. Хванал се на работа в консултантска фирма. Заживял на съпружески начала със своя приятелка и сега имат 6-годишно дете.В същото време полицията започнала да го подозира за участие в групи за обири на офиси и банкомати в Пловдив и София. Криминалистите се ориентирали по еднаквия почерк на нападенията - заглушаване на СОТ алармите, използване на маски и разбиване на устройствата с метални пластини.

През октомври 2002 г. за пръв път криминалисти имали съмнения, че Мегера и негови съратници вероятно са замесени в грабеж на 30 000 долара от фирма в Пловдив. Делото, образувано срещу неизвестен извършител, било изпратено в следствието, където е спряно. Магеров бил разпитван като свидетел.Той бил и един от заподозрените за обир на златни накити от магазин в София през март 2007 г. Месец по-късно се провалил при опит за обир на банкомат на кръстовището на ул. "Царевец" и бул. "Пещерско шосе" в Пловдив. Както и при обира в Кърджали, Мегера бил хванат наблизо с черна шапка - маска. Задържан е и аверът му Михаил Николов.
Двамата не дават обяснения на делото, нито се признават за виновни. На процеса става ясно, че патронът на бравата за стаята на банкомата бил счупен с метална пластина, а в устройството имало 48 860 лева. Магеров получава 11 месеца затвор от Районния съд в Пловдив. През февруари 2010 г. Мегера е осъден в града под тепетата на шест месеца и 24 дни за притежаване на наркотици. След ареста в Кърджали полицаи се надяват да излязат наяве и други негови обири.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини