Чистка в ДПС

Ахмед Доган гони 1/3 от депутатите си заради мързел и връзки с отцепника Касим Дал.

1/3 от сегашният състав на парламентарната група на ДПС ще бъде подменен. Те няма да попаднат на избираеми места в кандидат – депутатските листа на движението за парламентарните избори тази година. Лидерът на партията Ахмед Доган  не бил доволен от работата им и ги обвинявал, че не се справят със задачите, а някои и дори в задкулисни договорки с отцепниците Касим Кал и Корман Исмаилов, твърдят източници от централата на ДПС.

„В партията имаме много интелигентни и млади момичета и момчета, които владеят по 2-3 езика и са с по две дипломи за висше образование“, повтарял на заседанията на Централното оперативно бюро Ахмед Доган и намеквал, че някои от народните представители са за последен път в парламента. Сред нарочените за „отстрел“  е Ремзи Осман, който открито подкрепяше Касим Дал по време на медийната война с бившия му лидер. Депесари твърдят, че Осман има договорка с отцепниците да се присъедини към тях, ако не попадне в листата на ДПС в Кърджали. Традиционно обаче Сокола обявява кандидат – депутатските списъци часове преди последния срок за регистрация в Централната избирателна комисия, за да отнеме време за реакция на недоволните.

Брожения има и срещу Камен Костадинов, който е обвиняван от Ахмед Доган, че в съглашение с депутати от ГЕРБ е прокарва лобистки промени в закони. Една от тях доведе до забрана на производството на гилзи за цигари, което предизвика брожение сред бедния партиен електорат. Негови колеги от парламентарната група иронично го питали колко пари са си поделили с ГЕРБ-ера Емил Димитров, за да предложат скандалната законова поправка в Народното събрание.

Несигурно е положението и на пловдивската депутатка Петя Раева. През последните три години тя занимаваше медиите не със законодателни и партийни инициативи, а с външността си.  Раева отслабна рязко, написа книга за дебелани, сложи си силикон в гърдите, а дълбоките й деколтета продължават да я правят атракция в парламентарните кулоари. Партийното ръководство обаче е решило отново да й повери Пловдив, където трябва да убеди ромите от “Столипиново” отново да гласуват за нея.  Това обаче е трудно постижимо, тъй като от сега е ясно, че ГЕРБ се гласи да купи циганските гласове.

В листите със сигурност няма да попаднат Гюнай Сефер и Митхат Табаков. През октомври миналата година Софийски градски съд осъди Табаков на 4 години затвор за получаване на подкуп в качеството му на кмет на Дулово.  Срещу Гюнай Сефер пък прокуратурата повдигна обвинения в длъжностно присвояване и документна измама.

Противно на очакванията на управляващите, депутатът Делян Пеевски, който контролира медиите на ДПС,  упорито отказва да се присъедини към ГЕРБ.  Той е най-вероятният водач на листата в Пазарджик. Именно парламентарният вот е станал причина за скандал между него и друг виден бизнесмен – Рамадан Аталай. Пеевски настоявал да бъде първи в списъка, а Аталай след него.  В момента двамата не си говорят, а Пеевски дори убедил собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев да не отпуска изгоден кредит на транспортната компания „Юнион Ивкони“, където съсобственик е синът му Ревин.  Въпреки това, в ДПС са убедени, че Аталай ще бъде и в следващия парламент, тъй като е представител на алианската общност (такъв е й Юнал Тасим).

На дузпата на Доган са Хасан Хаджихасан, Тунджай Наимов, Хамид Хамид и Дурхан Мустафа.

Националната конференция на ДПС ще се проведе на 19 януари в зала 3 на НДК. Абсолютно сигурно е преизбирането на Ахмед Доган на председателското място в ДПС.  Вчера областните структури на партията в Разград и Шумен официално издигнаха кандидатурата му за поста. На последното заседание на Централния съвет бяха избрани мандатни комисии, които в момента приемат предложения за ръководство на партията.

Наред с чистката в парламентарната група, след конференцията се очаква да има промени в 18 – членното Централното оперативно бюро. В момента в него са Ахмед Доган, Лютви Местан, Ремзи Осман, Филиз Хюсменова, Христо Бисеров, Камен Костадинов, Емел Етем, Алиосман Имамов, Юнал Лютфи,  Рушен Риза, Йордан Цонев, Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Хасан Адемов, Айруш Хаджи, Тунчер Кърджалиев, Янко Янков, Мустафа Карадайъ.

Мястото на недолюбвания от Сокола Ремзи Осман най-вероятно ще бъде заето от Неджми Али, който е член  на Комисията по външна политика и отбрана и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Али участва активно в работата на двете парламентарни институции, занимаващи се с контрола над силовите ведомства. Идеята на Ахмед Доган била той да поеме ресора на Касим Дал в бюрото, твърдят източници от „Стамболийски 45“.  Неджми Али се ползвал с подкрепата на както на зам.-шефовете на партията, така и на младежката организация.

Освен петимата заместници на лидера, в ЦОБ вероятно ще останат министрите от Тройната коалиция Джевдет Чакъров и Емел Етем, както и евродепутатката Филиз Хюсменова. Несигурно остава положението на Йордан Цонев, който отново ще води листата на ДПС във Варна. След местните избори през 2011 г. между него и общинския лидер Янко Станев избухна непреодолим конфликт.  Станев не спази партийната повеля да бъде подкрепен червеният кандидат – кмет Борислав Гуцанов и изтъргува контролираните от него ромски гласове на сегашния градоначалник Кирил Йорданов, избран се подкрепата на ГЕРБ. Общинският председател бе отстранен от поста, а по-късно и изключен от партията. Този факт кара апаратчиците на „Стамболийски“ 45 да смятат, че Йордан Цонев трудно ще спечели депутатски мандат без циганските гласове на Янко Станев.

Източник: http://www.mignews.info

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини