Родопчанчета с послание за Рождество Христово

Децата от Неделното училище по вероучение към храм „Св.Йоан Предтеча” в Кърджали изпратиха послание за Рождество Христово към връстниците си по света. След . църковната служба всяко едно от 53 –те деца поднесе своя поздрав със стихотворение или песничка.Накрая изпратиха общо послание, което гласи „Скъпи деца по света, и ние сме малки също като вас и няма с какво да ви дарим, освен с нашите чисти сърца и с любовта, която Христос ни дари. Честито Рождество Христово на всички деца по света!” „Повече от два месеца нашите възпитаници се готвиха за този момент, научиха много за раждането и живота за Спасителя, за красотата на света и християнските добродетели”, разказа отец Николай Величков. 
От година и половина възстановеният средновековен храм „Св.Йоан Предтеча” има църковен живот. След няколко века прекъсване на неделните литургии се събират повече от 150 миряни и около 40 деца не само от кварталите Веселчане и Възрожденци, но и от други райони на областния град. Досега в храма са кръстени близо 60 души, идват семейства не само от Източните Родопи, но и от Асеновградско,Хасковско и Пловдивско. Над десет са двойките, пожелали да се венчаят под купола на църквата. 
Едно от първите неща, които организира отец Николай Величков, след назначаването му от Пловдивския митрополит през 2011 г, е училището по вероучение, в което в момента се обучават 53 деца от 3 до 15 години. „Неделните занимания отварят очите на най –малките за доброто, научават ги на вяра, надежда и любов, показват им пътя към духовното израстване и смисъла на живота – да бъдат полезен за околните”, обяснява свещеникът. Църквата “Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали е една от най-древните в България, просъществувала от ІХ до ХІV век. Нейните руини са открити при археологически разкопки, а години по-късно тя е възстановена в автентичния й вид. Средновековният комплекс е обявен за паметник на културата с национално значение. В него са намерени единствените открити у нас по археологически път златотъкани одежди на епископ. В храма са запазени ценни стенописи. 
На 24 юни 2009 г. след тържественото богослужение тогавашният министър на културата връчва на Пловдивския митрополит Николай договора, с който правителството дава безвъзмездно храма за вечни времена на Българската православна църква. С този акт храмът „Св. Йоан Предчета” става действащ.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини