Пожарната проверява кръчмите в Кърджали дали са безопасни за новогодишни купони

Екипи на ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” са проверили 64 заведения в областта за спазване на правилата за пожарна безопасност. Собствениците на обектите са инструктирани за най-важните изисквания с оглед на безопасността при устройването на тържества по време на предстоящите празници. Шест са констатираните нарушения. Експертите са съставили един акт за административно нарушение и шест разпореждания, пет от които за липса на организация по линия на пожарната безопасност и един за дооборудване с уреди на първоначално пожарогасене.

От областното пожарно управление напомнят някои основни правила за безопасна Коледа и Нова година.

При украсяването на елхите най-добре е да се използва ефектно осветление от нисковолтови лампички, захранени с батерии, вместо да се включват в електрическата мрежа. Елхите и коледните украси да бъдат далеч от отоплителни уреди.

Собствениците и наемателите на заведения да не допускат превишаване на капацитета и да поддържат свободни пътищата за евакуация.

Използването на пиротехнически изделия да се извършва с повишено внимание. Саморъчно направени бомбички или закупени такива – така наречените “пиратки”, могат да причинят освен пожари и наранявания. Задължение на родителите е да ограничат достъпа на децата до тях.

При евентуално възникване на пожар незабавно позвънете на телефон 112.

При невъзможност за напускане на сградата да се запази самообладание и да се използват естествени укрития – бани, тоалетни, тераси и др. подобни, колкото е възможно по-далеч от огнището на пожара.

За предпазване от дима и високата температура могат да се използват мокри кърпи, одеала и други подръчни материали. Придвижването в задимена обстановка да се извършва ниско по пода, а за ориентир да се ползват стените на помещенията. При оставане в сградата във всички случаи трябва да съобщите за това по телефона или да дадете знак за местонахождението си.

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР.

 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини