Мото: “Дръж се, Европа, Турция идва да те спаси”

Турският министър за ЕС Егемен Багъш

Турският министър за ЕС Егемен Багъш посочи, че членството на Турция ще бъде "уникална възможност да бъде глобализиран континенталният мирен проект"

Турският министър за ЕС Егемен Багъш "Дръж се, Европа, Турция идва да те спаси" е турското мото в преговорите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви турският министър за ЕС Егемен Багъш по време на посещение в Будапеща, предаде Анадолската агенция.Багъш посочи, че Турция има стратегическо разположение, което свързва източния със западния свят, и членството на Турция ще бъде "уникална възможност да бъде глобализиран континенталният мирен проект".

Турция запазва своята решимост в процеса за членство в ЕС, каза още Багъш. Той изтъкна, че "всички несправедливи политически блокажи" пред страната трябва да бъдат премахнати, а процесът й на присъединяване да бъде съживен.

Багъш напомни, че Турция е шестата най-голяма икономика в Европа и 17-ата в света, а също е най-бързо развиващата се икономика в Европа и втората най-бързо развиваща се в света с икономически растеж от 8,5% през 2011 г.Турция е важна също с оглед на европейската енергийна сигурност и е естествен енергиен мост между Каспийския басейн, Близкия изток и страните от ЕС, посочи той.Някои страни пречат на отварянето на главата за енергетика в преговорите, но това не е в интерес на ЕС, изтъкна още министърът.В края на октомври турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Европейският съюз ще загуби Турция, ако не я приеме за свой член до 2023 г.

Ердоган за първи път спомена срок, в който Анкара възнамерява да продължи усилията за присъединяване към ЕС. Той направи това изказване в момент, когато отношенията между Турция и ЕС охладняват все повече, отбеляза Ройтерс.

Турция официално започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., но те са замразени през последните години заради съпротива на някои от големите държави в ЕС и заради липсата на решение на кипърския проблем.

Досега Анкара е затворила само една от 35-те глави в преговорите с ЕС. Европейската комисия е на мнение също, че Турция не е изпълнила критериите за членство в сферата на човешките права и свободата на словото.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини