Област Кърджали ще черпи холандски опит в управлението

Областният управител Иванка Таушанова и екип на областна администрация ще посети Регион Хага, Кралство Холандия, от 9 до 13 декември. Визитата е в рамките на проекта „Правото на добро управление и добра администрация – гарантирано право на гражданите в област Кърджали”, по който двете области са партньори. Групата ще се запознае на място с добрите практики в определянето на политики и вземането на решения в три водещи сектора – земеделие, екология и туризъм, в които Холандия има дългогодишни традиции. Областният управител ще се срещне с ръководителите на региона, с представители на бизнеса, неправителствения сектор, общественици и граждани. Холандският опит ще послужи за изработване и прилагане на нови механизми при вземането на решения с консенус между всички заинтересовани страни в област Кърджали.  

Проектът стартира през месец септември и неговата цел е модернизация на управлението чрез допитване до гражданите и максимално използване на местния потенциал.

Очакваният резултат са три обществено-консултативни платформи в ключовите сфери -  земеделие, туризъм и околна среда, чрез които ще да се разшири гражданското, а не само експертното участие при вземането на решения. Принципът за привличане на заинтересованите страни и обществеността няма много успешни примери в България. Идеята на проекта е да бъде потърсена холандска експертиза за формиране и провеждане на политики за добро управление чрез междурегионално партньорство и сътрудничество, обмен на опит и добри управленски практики от Регион Хага.

Проектът „Правото на добро управление и добра администрация – гарантирано право на гражданите в област Кърджали” се изпълнява по оперативна програма “Административен капацитет”. Бюджетът на проекта е 176885,09 лв, а продължителността му - 18 месеца.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини