Турция насърчава инвестициите в Кърджалийско за да спре миграцията

Хасан Азис и Шенер Джебеджи

Република Турция ще насърчи инвестициите за да се спре миграцията на населението в Кърджалийско. Икономическата криза принуждава много хора да напускат региона. Това заяви при първата си официална визита в Кърджали генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер  Джебеджи. Той посочи,че приоритет на неговата страна са развитието на икономическите и търговски връзки с България. В условията на икономическа криза, когато в Западна Европа се закриват фабрики турският бизнес открива предприятия в Стара Загора, Търговище и  други български градове, каза турският дипломат. Пример за Кърджалийско е фабриката на фирма „Теклас” и насърчаваме още такива инвестиции, поясни още Шенер Джебеджи. Той обеща съдействие на кмета на Кърджали Хасан Азис в търсенето на инвеститори в Турция.

   Дипломатът посочи, че в Кърджали работи и турската агенция за техническа помощ ТИКА, която подпомага изграждането на медицински център.

  Кметът на Кърджали Хасан Азис, който бе домакин на генералният консул подчерта, че отношенията на нашата община с побратимените общини в Турция се развиват успешно предимно в културната и социална област. Той обаче се надява с помощта на Шенер Джебеджи и в неговия мандат да се случи още една голяма инвестиция като тази на „Теклас”. Ще направим профил на нашата община и ще го представим пред турските търговско- промишлени палати за да покажем условията за бизнес в Кърджали, подчерта градоначалникът. Той не скри, че активно търси инвеститори не само в Турция, но и в Гърция и централноевропейски страни.

  Кърджали бг вести научи, че генералният консул на Република Турция се е ангажирал в най-скоро  време да доведе в Кърджали турското търговско аташе за да се обсъдят конкретни проекти.

Георги Кулов

Снимка:Даниела Ташкова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини